Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Edvard Munch er på Merkur

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2008-144, 28.11.2008 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Merkur

Oversiktsbilde som viser posisjonene til 14 av de 15 strukturene på Merkur som nå er navngitt. Munch ligger like øst for 150° Ø og noe over 40° N. (NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington) Klikk på bildet for en større versjon

Den norske maleren og grafikeren Edvard Munch (1863-1944) har fått et krater på Merkur oppkalt etter seg. Han er en av 15 kunstnere som nå har gitt navn til overflatestrukturer på Solsystemets innerste planet.

Navnene ble nylig formelt godkjent av International Astronomical Union (IAU). IAU er det internasjonale organet som tildeler navn og betegnelser på andre himmellegemer.

Alle strukturene som nå har fått navn, ble fotografert av Messenger under nærpasseringen av Merkur 14. januar 2008 (se Messenger med nærpassering av Merkur (eRomfart 2008-007), Alle Messenger-data er ankommet Jorden (eRomfart 2008-010) og Første fargebilde av Merkur fra Messenger (eRomfart 2008-011)).

STS-126

Nærbilde av Munch, som er det store krateret nede til venstre. Krateret oppe til høyre, med hvite områder på kraterbunnen, heter Sander og er omtrent 50 km i diameter. Begge ligger innenfor det enorme Caloris Basin. Bildet ble tatt under Messengers nærpassering av Merkur 14. januar 2008. (NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington)

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2008
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.