Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Sojuz TMA-13 til den internasjonale romstasjonen

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2008-118, 15.10.2008 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Sojuz TMA-13-besetning

Besetningen i Sojuz TMA-13, fra venstre Garriott, Lontsjakov og Fincke. (NASA)

Oppskytingen av Sojuz TMA-13 fra Bajkonur-kosmodromen i Kasakhstan startet klokken 09.01.29 norsk sommertid 12. oktober 2008. Om bord var Jurij Lontsjakov (Russland), Michael Fincke og Richard Garriott (USA).

Lontsjakov og Fincke utgjør den 18. langtidsbesetningen som bebor den internasjonale romstasjonen. De skal oppholde seg i romstasjonen i omtrent et halvt år, med Fincke som kommandør om bord. Fincke er første amerikaner som for andre gang skytes opp i et Sojuz-romfartøy.

I romstasjonen skal de to erstatte Oleg Kononenko og Sergei Volkov (Russland) som langtidsbesetning. Det tredje besetningsmedlemmet i den nåværende rom­sta­sjons­be­set­ningen, Gregory Chamitoff (USA), forblir i romstasjonen.

Garriott har tjent seg opp en formue ved å programmere dataspill. Han er med som romturist og betaler selv for å være med på ferden. Han er sønn av den tidligere amerikanske astronauten Owen Garriott. Sistnevnte var med på den andre bemannede Skylab-ferden (i 1973) og på romfergeferd STS-9 i 1983.

Dette er andre gang et barn av en tidligere romfarer deltar på en romfergeferd og første gang et barn av en amerikansk astronaut gjør det. Første barn av en romfarer som dro ut i rommet, var ovenfor nevnte Sergei Volkov, som er sønn av den tidligere kosmonauten Alexander Volkov.

Sojuz TMA-13 ble koblet til en luke på romstasjonens Zarja-modul 14. oktober 2008 klokken 10.26 norsk sommertid. Da kunne første barn av en romfarer i rommet ønske velkommen til andre barn i rommet av en romfarer.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2008
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.