Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Romvandring fjernet eksplosiv bolt fra Sojuz

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2008-088, 15.07.2008 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Sergei Volkov

Volkov fotografert under forberedelsene til den omtalte romvandringen. Bildet er tatt 8. juli 2008, to dager før romvandringen fant sted. (NASA)

Formålet med romvandringen fra den internasjonale romstasjonen var å fjerne en eksplosiv bolt fra Sojuz TMA-12. Mellom tilbakevendings- og utstyrsseksjonene på et Sojuz-romfartøy er det fem par med slike bolter. Mellom dem sitter trykkfjærer. Under en tilbakevending avfyres eksplosive ladninger i boltene. Dette bryter forbindelsene mellom de to seksjonene. Trykkfjærene bidrar til å dytte dem fra hverandre. Dermed er til­ba­ke­vend­ings­sek­sjonen, der romfarerne sitter, fri. Seksjonens varmeskjold kan da beskytte romfartøy og besetning under tilbakevendingen til Jorden.

På de to foregående Sojuz-tilbakevendingene gikk noe galt med et par av disse fem boltene. Begge ganger var det boltene i posisjon nummer 5. Den eksplosive ladningen i disse boltene gikk ikke av. Dermed ble de to nevnte seksjonene hengende sammen mye lengre enn de skulle. Det skapte en farlig situasjon for både romfartøy og besetning, selv om seksjonene i begge tilfellene etter en stund likevel brøt løs fra hverandre. For både Sojuz TMA-10 og 11 førte dette til en ballistisk tilbakevending der romfarerne ble utsatt for større g-belastninger enn normalt.

Du kan lese mer om dette i Dramatisk tilbakevending for Sojuz TMA-11 (eRomfart 2008-060).

Romvandringen ble foretatt av Sergei Volkov og Oleg Kononenko. Den startet klokken 20.48 norsk sommertid 10. juli 2008 og foregikk med russiske Orlan-romdrakter fra Pirs-modulen. Det tredje medlemmet i den nåværende besetningen i den internasjonale romstasjonen, Gregory Chamitoff, oppholdt seg inni Sojuz TMA-12 under romvandringen.

Kononenko og Volkov brukte Strela-kranbommen på utsiden av Pirs til å få tilgang til utsiden av Sojuz TMA-12. Kononenko skulle ha spent beina sine fast til enden av bommen. Det greide han ikke. Isteden lenket han seg til bommen og holdt seg fast til siden av den mens Volkov manøvrerte den utover.

På plass ute ved Sojuz TMA-12 plasserte Kononenko først to deksler over dysene på et par stillingskontrollmotorer. Det var for å hindre uplanlagt lekkasje av drivstoff fra dem under romvandringen.

Med en kniv skar Kononenko gjennom flere lag med varmeisolerende folie som ligger over området der tilbakevendings- og utstyrsseksjonene på Sojuz er koblet sammen med et slags fagverk. Kononenko skar et stort hull i isolasjonsmaterialet, slik at de skulle få god tilgang til bolten de skulle fjerne.

Volkov overtok så på arbeidsstedet. Han måtte koble fra en elektrisk kabel som gikk til den eksplosive ladningen i bolten som skulle bort. Kosmonautene fikk problemer med å fjerne en låsering ved koblingen til den elektriske kabelen. Omsider fikk de bort låseringen.

Nå fikk de fjernet den ene eksplosive bolten av de to i par nummer 5 av fem slike boltepar i sammekoblingen mellom tilbakevendings- og utstyrsseksjonene. Bolten ble plassert i en spesialboks romfarerne hadde med seg ut på romvandringen.

Spesialboksen ble fraktet opp til romstasjonen i Progress M-64 i mai 2008. Boksen er meget solid og med et skrulokk. Den skal skjerme den eksplosive bolten mot statisk elektrisitet som kan utløse sprengladningen i bolten. Dessuten er boksen kraftig nok til selv ikke å sprekke dersom bolten av en eller annen grunn skulle eksplodere.

Deretter måtte Kononenko og Volkov lappe over hullet i isolasjonsmaterialet med ny isolasjon. Ved hjelp av Strela-kranen begav de seg tilbake til Pirs-modulen. Inn i den tok de med seg spesialkassen med den eksplosive bolten.

Ingeniører ved Johnson Space Center i Houston sier ingen kan erindre at en slik gjenstand noen gang før i romstasjonens tiårige historie er blitt tatt med inn i den.

Romvandringen ble avsluttet klokken 03.06 norsk sommertid 11. juli 2008. Følgelig varte den i 6 timer og 18 minutter.

Sergei Volkov

Kononenko (til venstre) og Volkov i romstasjonen etter romvandringen. Den grå metallsylinderen som svever foran dem, er den eksplosive bolten de fjernet fra Sojuz TMA-12. (NASA)

Nå er altså den ene av de to sprengboltene i posisjon nummer 5 mellom tilbakevendings- og utstyrsseksjonene på Sojuz TMA-12 fjernet. Låsemekanismen mellom de to seksjonene på dette stedet er dermed åpen. Med denne operasjonen regner man med at Sojuz TMA-12 under tilbakevendingen ikke skal oppleve det samme som de to foregående Sojuz-romfartøyene gjorde.

Russiske eksperter har forsikret NASA om at de fire gjenværende låsene er nok til å holde de to seksjonene sammen under alle andre manøvrer etter frakoblingen fra romstasjonen.

I slutten av oktober 2008 skal Sojuz TMA-12 vende tilbake til Jorden. Da skal spesialkassen med den eksplosive bolten være med om bord. Russiske ingeniører kommer senere til å granske bolten nøye for å se om det er noen galt med den og hvordan feilen eventuelt har oppstått.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2008
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.