Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Sojuz TMA-12 til den internasjonale romstasjonen

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2008-053, 11.04.2008 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Sojuz TMA-12

Sojuz TMA-12 har akkurat startet fra Bajkonur-kosmodromen. (NASA)

 

Oppskytingen av Sojuz TMA-12 fra Bajkonur-kosmodromen i Kasakhstan startet klokken 13.16.39 norsk sommertid 8. april 2008. Om bord var Oleg Kononenko, Sergei Volkov (Russland) og So-Jeon Ji (Sør-Korea). For alle tre er det første gang de deltar på en romferd.

Kononenko og Volkov utgjør den 17. langtidsbesetningen som bebor den internasjonale romstasjonen. De skal oppholde seg i romstasjonen i omtrent et halvt år, med Volkov som kommandør om bord.

I romstasjonen skal de to erstatte Juri Malentsjenko (Russland) og Peggy Whitson (USA) som langtidsbesetning. Det tredje besetningsmedlemmet i den nåværende rom­sta­sjons­be­set­ningen, Garrett Reisman (USA), forblir i romstasjonen.

Volkov er sønn av den tidligere kosmonauten Alexander Volkov. Dette er første gang et barn av en romfarer selv deltar på en romferd. Alexander Volkov opplevde å bli skutt opp som borger av et land (Sovjetunionen) og lande som borger av et annet land (Russland). Han var i rommet fra 2. oktober 1991 (se Sojuz TM-13 til Mir i Smånytt om Romfart nummer 6, 1991) til mars 1992 (se Sojuz TM-14 opp, Sojuz TM-13 ned i Smånytt om Romfart nummer 2, 1992). Også Sergej Krikaljov, som landet sammen med Volkov, opplevde å dra ut i rommet som borger av Sovjetunionen og vende tilbake som borger av Russland. Formelt ble Russland etablert som stat i desember 1991. Norge var for øvrig det første landet i verden som anerkjente Russland som egen stat, noe som skjedde 16. desember 1991.

Sojuz TMA-12-besetning

Besetningen i Sojuz TMA-12, fra venstre: So-Jeon Ji, Sergei Volkov og Oleg Kononenko. (NASA)

Ji er med som ferddeltaker. Hennes hjemland, Sør-Korea, har på rent kommersiell basis kjøpt en plass til henne på denne ferden. Hun skal oppholde seg en drøy uke i romstasjonen og vende tilbake 19. april 2008 i Sojuz TMA-11 sammen med Malentsjenko og Whitson. Når Sojuz TMA-11 vender tilbake, blir det første gang i historien at det er et flertall av kvinner om bord i et romfartøy.

Opprinnelig var Ji reserve for den mannlige sørkoreaneren San Ko. Russland ekskluderte ham fra å delta på ferden etter at Ko, ifølge russiske påstander, skal ha brutt regelverket som gjelder for trening av deltakere til Sojuz-ferder. Blant annet skal han ha tatt med seg tekniske håndbøker ut fra treningssenteret i Stjernebyen ved Moskva.

Sojuz TMA-12 ble koblet til en luke på romstasjonens Pirs-modul 10. april 2008 klokken 14.57 norsk sommertid. Lukene mellom de to romfartøyene ble åpnet klokken 17.40 samme dag.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2008
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.