Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Messenger med nærpassering av Merkur

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2008-007, 16.01.2008 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Messengers første nærpassering av Merkur gikk som planlagt 14. januar 2008. Ingen problemer oppstod under passeringen.

Merkur

Det store krateret oppe til høyre med to ringer er Vivaldi. Den ytre ringen har en diameter på 200 km. Mariner 10 fikk et glimt av krateret under sine passeringer i 1970-årene. Messengers kamerasystem er selvsagt langt bedre enn det Mariner 10 hadde. Messengers vidvinkelkamera tok bildet på vei inn mot passeringen av Merkur omtrent 56 minutter før punktet nærmest planeten ble passert. Romfartøyet var da 18 000 km fra Merkur. (NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington)

På vei bort fra Merkur etter nærpasseringen tok Messenger bilder av deler av den Merkur-halvkulen som aldri før har vært observert fra et romfartøy. I grove trekk ser den slik ut som man hadde forventet, dekket med kratere i mange ulike størrelser.

For første gang fikk man nå bilder av den vestlige delen av det store Caloris-bassenget. Dette er et av de største, og kanskje også et av de yngste, nedslagsbassengene i Solsystemet. På disse bildene ses for første gang de sentrale delene av Caloris-bassenget. De er lysere en de omkringliggende områdene og har kanskje en annen sammensetning.

Merkur

Merkur sett fra Messengers vidvinkelkamera omtrent 1 time og 20 minutter etter at romfartøyet passerte nærmest planeten. Caloris-bassenget er oppe til høyre. Bildet ble tatt fra en avstand av 27 000 km. (NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington)

Messenger kunne ikke overføre data til Jorden samtidig som passeringen skjedde. Under passeringen var romfartøyets instrumenter rettet mot Merkur. Da var romfartøyets hovedantenne vendt i en annen retning enn mot Jorden. Først flere timer etter nærpasseringen startet overføringen av data fra den til Jorden.

Se også Messenger klar for første nærpassering av Merkur (eRomfart 2008-006) og Messenger klar for historisk ferd til Merkur (eRomfart 2004-155).

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2008
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.