Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Mislykket Proton-oppskyting

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2007-085, 08.09.2007 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Proton

Tegning av trinnene i Proton-bæreraketten brukt til JCSAT 11, som ses på toppen. Det første og andre trinnet er tegnet hengende sammen nederst. Til venstre og høyre for satellitten er de to halvdelene av nyttelastdekselet. (International Launch Services)

Proton

Proton-bæreraketten til JCSAT 11 fraktes til opp­skyt­ings­platt­formen. (International Launch Services)

Proton

Samme rakett i ferd med å reises opp i vertikal stilling. (International Launch Services)

Fredag 6. september 2007 klokken 00.43 norsk sommertid ble det gjort et mislykket forsøk på å skyte opp en Proton-bærerakett fra Bajkonur-kosmodromen i Kasakhstan.

Motorene i det første trinnet gjorde jobben sin og fungerte som normalt. De stoppet til planlagt tid, etter om lag to minutter, det første trinnet ble koblet fra og motorene i det andre trinnet skulle starte. På det stadiet i oppskytingen gikk et eller annet galt. Meldinger tyder på at motorene i det andre trinnet ikke startet.

Bæreraketten var ikke i nærheten av å ha fart og høyde nok til å plassere det øvre trinnet og nyttelasten i jordbane. Alt falt ned og kræsjet mot bakken om lag 50 km sydøst for en byen Dzhezkazgan i Kasakhstan.

Nyttelasten som dermed gikk tapt, var den japanske kom­mu­ni­ka­sjons­sa­tel­litten JCSAT 11, bygd i USA. Den skulle levert kom­mu­ni­ka­sjons­tje­nes­ter til Japan, Hawaii og deler av Asia som grenser mot Stillehavet.

Hadde alt gått bra, skulle JCSAT 11 vært plassert i en geostasjonær overføringsbane på 5032 km x 35 786 km og en inklinasjon på 21,4°. Derfra skulle satellitten brukt egne motorer for å komme opp i geostasjonær bane.

Oppskytingen var kjøpt via International Launch Services, et amerikansk-sovjetisk selskap som blant annet selger kommersielle Proton-oppskytinger.

Proton-bæreraketten på denne oppskytingen hadde, som vanlig, et stort første trinn med seks hjelpemotorer. Oksidasjonsmiddelet er i en tank i kjerneseksjonen av trinnet. Hver av de seks påspente tankene inneholdt brensel og hver sin RD-275-motor. Over det første trinnet var et mindre andre trinn med fire RD-0210-motorer. Så kom det tredje trinnet med én RD-0210-motor. Over det igjen var et øvre trinn av typen Briz M med én motor. JCSAT 11 var montert på toppen av Briz M.

Alle Proton-oppskytinger er selvsagt utsatt på ubestemt tid etter ulykken. Blant satellittene som stod i kø for Proton-oppskyting i år, var Telenors Thor 5. Den skal bruke en Proton-bærerakett som er identisk med den JCSAT 11 brukte.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2007
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.