Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Genesis-2 skutt opp

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2007-062, 12.07.2007 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Genesis-2

Eksempel på bildene som tas med kameraene inni Genesis-2. Dette bildet er tatt etter at modulen var kommet i jordbane og hadde blåst seg opp. (Bigelow Aerospace)

Oppskytingen startet fra Jasny-romsenteret i Russland klokken 17.02 norsk sommertid 28. juni 2007. De tre trinnene i Dnepr-bæreraketten fraktet Genesis-2 opp i en nær sirkelformet bane med en høyde på 560 km og en inklinasjon på 64,5°.

Dnepr-bæreraketten er en modifisert utgave av langdistanseraketten SS-18 og skytes opp fra en underjordisk silo. I siloen hviler Dnepr på et slags stort brett. Når raketten skal skytes opp, antennes en ladning med svartkrutt under brettet. Det skaper et voldsomt gasstrykk. Gasstrykket dytter både brettet og bæreraketten opp av siloen og over bakken. Når Dnepr er kommet 20 m over bakken, skytes brettet ut til siden og motorene i Dnepr første trinn tennes.

Genesis-2 er en oppblåsbar modul produsert av Bigelow Aerospace. Etter at nyttelasten var kommet i bane, ble modulen blåst opp med trykkluft fra flere beholdere. I oppblåst tilstand er Genesis-2 om lag 4,2 m lang og 2,4 m i diameter.

Utvendig er Genesis-2 nær identisk med Genesis-1, som ble skutt opp 12. juli 2006 (se Vellykket oppskyting for Bigelow (eRomfart 2006-079)). Innvendig har Genesis-2 mer avansert elektronikk, modulen har et forbedret system for å blåse seg opp, flere kameraer og de første gjenstandene fra betalende kunder. Mens Genesis-1 hadde 13 kameraer inn- og utvendig, har Genesis-2 med 22 kameraer.

Kameraene som er inni Genesis-2 skal ta bilder av forskjellige fotografier og små gjenstander som svever omkring der inne. De er fraktet opp for kunder som har betalt under 300 amerikanske dollar per gjenstand. Bildene som tas av kameraene om bord, overføres til Jorden og sendes her til de ulike kundene.

Om bord i Genesis-2 er også Biobox, en beholder med insekter, kakerlakker og skorpioner. Videre er det med en slags bingomaskin. Den har en mekanisme for tilfeldig å kunne velge nummererte baller.

  Dnepr  Dnepr 
 
  Dnepr  Dnepr 
 
  Dnepr  Dnepr 

Bildesekvensen over er fra oppskytingen av Genesis-1 i juli 2006. Den oransje røykskyen på det fjerde bildet er fra den detonerte ladningen av svartkrutt. Dneprs motorer er her ennå ikke startet. På det femte bildet flyr en gjenstand ut til venstre ved bunnen av raketten. Det er brettet som raketten har hvilt på inntil den er kommet over bakken. Samtidig tennes motorene i Dneprs første trinn. (Kosmotras)

Opprinnelig var det planen å skyte opp Genesis-2 i 2006. Den planen måtte utsettes etter en mislykket Dnepr-oppskyting 26. juli 2006. Da gikk for øvrig den andre norskbygde satellitten tapt (se Norskbygd satellitt tapt i mislykket russisk oppskyting (eRomfart 2006-083)).

Bigelow Aerospace utvikler oppblåsbare moduler for bruk i jordbane. Bedriften ser for seg at det er et betydelig fremtidig marked for slike moduler.

Du kan lese mer om Bigelow Aerospace og deres planer i artikkelen «Oppblåsbare enheter» i Romfart nummer 3, 2004, sidene 18-19.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2007
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.