Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Sojuz TMA-9 har landet

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2007-033, 22.04.2007 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Landingen fant sted klokken 14.31 norsk sommertid i går, 21. april 2007 i Kasakhstan. Om bord i Sojuz TMA-9 var to av de tre i den 14. langtidsbesetningen i den internasjonale romstasjonen, Michael Lopez-Alegria (USA) og Mikhail Tjurin (Russland), samt den ungarsk-amerikanske romturisten Charles Simonyi.

Astronauter/kosmonauter

Foran ses fra venstre: Kotov, Simonyi og Jurtsjikin. Bak fra venstre: Lopez-Alegria, Tjurin og Williams. Bildet er tatt om bord i romstasjonens Destiny-modul. (NASA)

Lopez-Alegria og Tjurin ble skutt opp i Sojuz TMA-9 den 18. september 2006 (se Sojuz TMA-9 skutt opp med ny rom­sta­sjons­be­set­ning (eRomfart 2006-102)). Simonyi ble skutt opp i Sojuz TMA-10 den 7. april 2007 (se Sojuz TMA-10 til den internasjonale romstasjonen (eRomfart 2007-030)).

Lopez-Alegria satte med dette ny rekord for sammenhengende opphold i rommet av en amerikansk astronaut. Da han landet, hadde han tilbrakt 215 døgn, 8 timer og 22 minutter i rommet. Den tidligere rekorden ble holdt av Daniel Bursch og Carl Walz og var på i overkant av 195 døgn (se STS-111 avsluttet (eRomfart 2002-070)).

Det tredje besetningsmedlemmet fra den 14. langtidsbesetningen, Suni Williams, er fortsatt om bord i romstasjonen. Der er hun sammen med den 15. langtidsbesetningen, Fjodor Jurtsjikin og Oleg Kotov (Russland).

Lukene mellom Sojuz TMA-9 og romstasjonen ble stengt klokken 08.03 norsk sommertid 21. april 2007. Sojuz TMA-9 koblet seg fra romstasjonens Zvezda-modul klokken 11.11. Klokken 13.42 startet Sojuz TMA-9 en om lag fire minutter lang motoravfyring. Med den ble romfartøyets hastighet tilstrekkelig redusert til at romfartøyet begynte å falle ned mot jordatmosfæren.

Klokken 14.06 hadde til­ba­ke­vend­ings­mo­dulen i Sojuz TMA-9 koblet seg fra både banemodulen og utstyrsmodulen. Klokken 14.09 var Sojuz TMA-9 i omtrent 120 km høyde og begynte for alvor å merke gassmotstanden i jordatmosfæren. Vel 20 minutter senere var Sojuz TMA-9 og de tre romfarerne vel nede på bakken.

Landingen ble utsatt i ett døgn. Årsaken var at det var for vått i det opprinnelig planlagte landingsområdet til at helikoptere kunne benyttes i støtteoperasjoner etter landingen. Ved å utsette landingen i om lag ett døgn, landet Sojuz TMA-9 lenger syd og i et bedre område.

På sidene våre har vi en bildeserie som viser fasene et Sojuz TMA-romfartøy gjennomgår fra romfartøyet kobles fra romstasjonen og til det lander. Bildeserien starter med at Sojuz TMA kobler seg fra Pirs-modulen på romstasjonen. Sojuz TMA-9 startet fra enden av Zvezda-modulen.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2007
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.