Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Sojuz TMA-9 flyttet

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2006-114, 11.10.2006 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Sojuz TMA-9

Slik så det ut da Sojuz TMA-9 nærmet seg romstasjonen for sammenkobling 20. september 2006. (NASA)

Flyttingen foregikk i går, 10. oktober 2006. Alle de tre romfarerne i den internasjonale romstasjonen tok på seg de russiske romdraktene sine og satte seg inn i Sojuz TMA-9. De tre er Michael Lopez-Alegria, Mikhail Tjurin og Thomas Reiter.

Under kontroll av Tjurin ble romfartøyet koblet fra romstasjonens Zvezda-modul klokken 21.14 norsk sommertid. Etter en kort flytur opp langs siden av Zvezda- og Zarja-modulene ble Sojuz TMA-9 koblet til en sideluke på Zarja-modulen klokken 21.34. Lukene mellom de to romfartøyene ble åpnet klokken 23.30.

Før romfarerne forlot romstasjonen ble alle systemer om bord satt i en tilstand som krevde minst mulig manuell oppfølging og drift. Det er en rutinemessig forholdsregel foran slike operasjoner. Om Sojuz TMA-9 ikke hadde greid å koble seg til romstasjonen igjen, måtte de tre ha vendt tilbake til Jorden. En slik eventualitet er også årsaken til at alle tre må være om bord i Sojuz under en slik flytting.

Sammenkoblingsluken i enden av Zvezda, som nå er ledig etter Sojuz TMA-9, skal brukes av neste Progress-romfartøy som skal skytes opp. Oppskytingen er planlagt til 23. oktober 2006 klokken 15.40 norsk sommertid, med sammenkobling til romstasjonen 26. oktober 2006 klokken 16.36 norsk sommertid.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2006
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.