Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Sojuz TMA-8 har landet

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2006-109, 29.09.2006 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Landingen fant sted klokken 03.13 norsk sommertid i dag, 29. september 2006. Landingsstedet ligger i et steppeområde omtrent 80 km nordøst for Arkalyk i Kasakhstan.

Sojuz TMA-8

Fra venstre sitter her etter landingen: Ansari, Vinogradov og Williams. (NASA)

Om bord i Sojuz TMA-8 var to av de tre i den 13. langtidsbesetningen i den internasjonale romstasjonen, Pavel Vinogradov (Russland) og Jeffrey Williams (USA), samt den iransk-amerikanske romturisten Anousheh Ansari. Vinogradov og Jeffrey Williams ble skutt opp i Sojuz TMA-8 den 30. mars 2006 (se notisen Sojuz TMA-8 skutt opp med ny rom­sta­sjons­be­set­ning (eRomfart 2006-041)). Ansari ble skutt opp i Sojuz TMA-9 den 18. september 2006 (se notisen Sojuz TMA-9 skutt opp med ny rom­sta­sjons­be­set­ning (eRomfart 2006-102)).

Det tredje besetningsmedlemmet fra den 13. langtidsbesetningen, Thomas Reiter, er fortsatt om bord i romstasjonen. Der er han sammen med den 14. langtidsbesetningen, Michael Lopez-Alegria (USA) og Mikhail Tjurin (Russland).

Sojuz TMA-8

Til høyre ligger til­ba­ke­vend­ings­mo­dulen fra Sojuz TMA-8 på bakken. I bakgrunnen helikoptere som inngår i styrken som møter et landet Sojuz-romfartøy. (NASA)

Lukene mellom Sojuz TMA-8 og romstasjonen ble stengt klokken 20.45 norsk sommertid i går, 28. september 2006. Sojuz TMA-8 koblet seg fra romstasjonens Zarja-modul klokken 23.53. Klokken 02.24 i dag startet Sojuz TMA-8 en om lag fire minutter lang motoravfyring. Med den ble romfartøyets hastighet tilstrekkelig redusert til at romfartøyet begynte å falle ned mot jordatmosfæren.

Klokken 02.47 hadde til­ba­ke­vend­ings­mo­dulen i Sojuz TMA-8 koblet seg fra både banemodulen og utstyrsmodulen. Klokken 02.50 var Sojuz TMA-8 i omtrent 120 km høyde og begynte for alvor å merke gassmotstanden i jordatmosfæren. Vel 20 minutter senere var Sojuz TMA-8 og de tre romfarerne vel nede på bakken.

Sojuz TMA-8

Nærbilde av Sojuz TMA-8 etter landingen. (NASA)

På sidene våre har vi en bildeserie som viser fasene et Sojuz TMA-romfartøy gjennomgår fra romfartøyet kobles fra romstasjonen og til det lander. Bildeserien starter med at Sojuz TMA kobler seg fra Pirs-modulen på romstasjonen. Sojuz TMA-8 startet fra Zarja-modulen, like ved Pirs. Se bildeserie.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2006
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.