Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Sojuz TMA-9 skutt opp med ny rom­sta­sjons­be­set­ning

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2006-102, 18.09.2006 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Sojuz TMA-9

Sojuz TMA-9 på vei opp mot jordbane. (Energia)

Oppskytingen av Sojuz TMA-9 fra Bajkonur-kosmodromen i Kasakhstan startet klokken 06.08.42 norsk sommertid i dag, 18. september 2006. Om bord er Anousheh Ansari (USA), Michael Lopez-Alegria (USA) og Mikhail Tjurin (Russland).

Lopez-Alegria og Tjurin utgjør den 14. langtidsbesetningen som bebor den internasjonale romstasjonen. De skal oppholde seg i romstasjonen i omtrent et halvt år, med Lopez-Alegria som kommandør om bord. Der skal de erstatte Pavel Vinogradov (Russland) og Jeffrey Williams (USA). Det tredje besetningsmedlemmet i den nåværende rom­sta­sjons­be­set­ningen, Thomas Reiter (ESA), forblir i romstasjonen.

Ansari er den fjerde romturisten som selv fullt ut betaler for ferden sin, og den første kvinnen som gjør dette. Hun var egentlig bare reserve til «turistsetet» på denne ferden. Hovedkandidat var japanske Daisuke Enomoto, som selvsagt også selv skulle betale for sin del av ferden. For få uker siden oppstod det et medisinsk problem med Enomoto, slik at russerne måtte ta fra ham hans flystatus. Dermed overtok Ansari hans plass.

Sojuz TMA-9

Besetningen i Sojuz TMA-9, fra venstre: Ansari, Tjurin og Lopez-Alegria. (NASA)

Ansari er av iransk herkomst, men nå amerikansk statsborger. Hun utviklet og solgte et firma som drev med telekommunikasjon. Senere var hun med på å sponse Ansari X Prize, som i oktober 2004 ble vunnet av Scaled Composites (se eRomfart 2004180).

Ansari skal oppholde seg i romstasjonen i åtte døgn. Den 28. september 2006 vender hun tilbake til Jorden i Sojuz TMA-8, sammen med to i den nåværende langtidsbesetningen i romstasjonen, Vinogradov og Williams.

Sojuz TMA-9 skal kobles til den internasjonale romstasjonens Zvezda-modul 20. september 2006 klokken 19.24 norsk sommertid.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2006
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.