Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

NASA velger kontraktør for Orion

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2006-090, 01.09.2006 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Orion

Orion i bane rundt Månen. Slik ser Lockheed Martins forslag til Orion ut. Det mest slående avviket fra tidligere illustrasjoner av Orion er at dette har mangekantede, nær sirkulære sol­celle­pa­neler. På tidligere tegninger av Orion har romfartøyet vært utstyrt med rektangulære sol­celle­pa­neler. (NASA)

Lockheed Martin blir hovedkontraktør for byggingen av Orion-romfartøyet for NASA. Det bekjentgjorde NASA på en pressekonferanse sent i går kveld norsk tid, torsdag 31. august 2006. Dette er en stor milepæl i utviklingen og byggingen av USAs neste bemannede romfartøy.

NASA begynte å arbeide med to mulige kontraktører for Orion i juli 2005. Den ene av de to gruppene ble ledet av Lockheed Martin, den andre av Northrop Grumman og Boeing. I april 2006 innleverte hver av de to gruppene forslag og anbud til NASA på byggingen av Orion. Nå er altså gruppen som ledes av Lockheed Martin valgt til å få denne kontrakten.

Orion

Orion skytes opp med Ares I-bæreraketten. (NASA)

Kontrakten består i hovedsak av tre komponenter. Den største er på om lag 3,9 milliarder dollar og omfatter konstruksjon, utvikling, utprøving og vurdering av Orion-romfartøyet. Dette arbeidet anslås å skulle gå fra 8. september 2006 til 7. september 2013. Her skal det bygges og utprøves to prototyper, en bemannet versjon og en ubemannet. Sistnevnte skal kunne brukes til frakt av forsyninger til den internasjonale romstasjonen.

Den andre komponenten går på produksjon av romfartøyer og anslås til ikke å overstige 3,5 milliarder dollar. Denne kan starte så tidlig som 8. september 2009 og gå frem til 7. september 2019, om NASA velger å bruke alle opsjoner i kontrakten. Under denne kontrakten kommer byggingen av flere romfartøyer utover de to prototypene nevnt ovenfor. NASA har ennå ikke bestemt noe om hvor mange eksemplarer det er aktuelt å bygge.

Til slutt er det en komponent som gjelder teknisk arbeid som bestilles av NASA. Dette arbeidet forventes å gå fra 8. september 2009 til 7. september 2019. Om alle opsjoner her brukes, dreier det seg om en kontrakt på rundt 750 millioner dollar.

Totalt kan det følgelig her bli snakk om en kontrakt på 8,15 milliarder dollar.

Orion

Orion nærmer seg den internasjonale romstasjonen. (NASA)

Dette er femte gang NASA og USA velger en kontraktør til å bygge et bemannet romfartøy for oppskyting fra Jorden og retur hit. De tidligere har vært:

  • 09.01.1959 McDonnell Aircraft Corporation velges til å bygge Mercury
  • 28.11.1961 North American Aviation får kontrakt på å bygge Apollo
  • 15.12.1961 McDonnell Aircraft Corporation velges til å bygge Gemini
  • 07.07.1972 North American Rockwell får kontrakten på å bygge romferger

Noen vil kanskje også inkludere Apollos månelandingsfartøy i listen over bemannede amerikanske romfartøyer. Det ble bygd av Grumman Aircraft Engineering Corporation, som ble valgt til dette 07.11.1962.

Orion

Orion koblet til månelandingsfartøyet i månebane. (NASA)

I går var følgelig første gang på vel 34 år at NASA valgte en kontraktør for utvikling og bygging av et nytt bemannet romfartøy.

McDonnell er i dag en del av Boeing-konsernet. North American Aviation ble gjennom sammenslåing til North American Rockwell, som senere ble til Rockwell International. Også Rockwell International er historie som eget selskap og er i dag en del av Boeing-konsernet.

Orion skal kunne frakte seks personer opp til den internasjonale romstasjonen og fire personer på en ferd til og fra månebane. I øyeblikket er målsettingen at den første bemannede oppskytingen skal finne sted i september 2014.

Orion

«Eksplodert» tegning av ytterkomponentene til Orion. (NASA)

I tillegg til bildene til denne artikkelen, har vi liggende ute en bildeserie om hvordan Orion skal inngå i fremtidige bemannede romferder til og fra Månen.

Vi har også flere bildeserier fra Apollo-programmet.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2006
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.