Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Norskbygd satellitt tapt i mislykket russisk oppskyting

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2006-083, 31.07.2006 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Dnepr

Bilde av en tidligere oppskyting av en Dnepr-bærerakett. (Kosmotras)

Den andre norskbygde satellitten gikk tapt da bæreraketten den skulle skytes opp med, Dnepr, sviktet i oppskytingsfasen. Samme skjebne delte ytterligere 17 andre satellitter.

Oppskytingen av Dnepr startet fra Bajkonur-kosmodromen i Kasakhstan 26. juli 2006 klokken 21.43 norsk sommertid. Vel ett minutt etter oppskytingsstart stoppet motoren i det første trinnet. Normal brenntid for den motoren er 1 minutt og 38 sekunder. Bæreraketten og nyttelasten skal ha kræsjet i bakken om lag 25 km syd for siloen Dnepr ble skutt opp fra. (Dnepr er en ombygd versjon av langdistanseraketten SS-18.)

Dnepr hadde totalt med 18 satellitter. Den største var 750 kg tunge BelKA, den første satellitten eid av Hviterussland, bygd i Russland. Nest størst var 92 kg tunge Baumanets fra det tekniske universitetet i Moskva, Russland. Tredje størst var 12 kg tunge Unisat-4 fra universitetet i Roma, Italia. Dessuten var det med 15 små satellitter med masser på 1-2 kg.

Rudolf, den andre norskbygde satellitten, var en av disse 15 små satellittene. Satellitten er bygd av studenter ved flere norske universiteter og høyskoler.

Den første norskbygde satellitten ble skutt opp 27. oktober 2005 (se Første norskbygde satellitt i bane (eRomfart 2005-147)). Oppskytingen var vellykket, men man oppnådde aldri kontakt med satellitten. Hva som skjedde med den, vites ikke helt sikkert. Antakelig ble den ikke dyttet ut fra modersatellitten før to måneder etter oppskyting. Da var batteriene i satellitten for lengst døde.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2006
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.