Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Vellykket oppskyting for Bigelow

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2006-079, 14.07.2006 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Dnepr

Bilde fra en tidligere oppskyting av en Dnepr-bærerakett. (Kosmotras)

Bigelow Aerospace er et amerikansk firma som satser privat kapital på å utvikle oppblåsbare strukturer for bruk i rommet på kommersiell basis. Nå har de fått skutt opp en første prototyp på produktene sine.

Oppskytingen startet fra Jasny-romsenteret i Russland klokken 16.53 norsk sommertid 12. juli 2006. Dette var for øvrig den første oppskytingen av en satellitt fra dette nye romsenteret i Orenburg-området i Russland. Nyttelasten ble skutt opp med en Dnepr-bærerakett. Dnepr er en ombygd versjon av langdistanseraketten SS-18, som ble bygd for å frakte kjernefysiske våpenlaster.

Nyttelasten, kalt Genesis-1, ble plassert i den planlagte banen i 550 km høyde og med en inklinasjon på 64°. Tidlige telemetridata viser at alle systemer i Genesis-1 fungerer som planlagt. Genesis-1 har en størrelse på om lag én tredel av den størrelsen fremtidige Bigelow-elementer skal ha.

Bak Bigelow Aerospace står Robert Bigelow. Han eier blant annet en større hotellkjede i USA og har hittil investert 75 millioner dollar i Bigelow Aerospace. Ifølge ham selv er han forberedt på å bruke 500 millioner dollar før selskapet har et kommersielt produkt som kan selges.

Genesis

Slik ser Genesis-1 ut i oppblåst tilstand og med utfoldede sol­celle­pa­neler. (Bigelow Aerospace)

Programmet til Bigelow Aerospace baserer seg på flere års forskning og utvikling av NASA. NASA vurderte en periode å bruke en oppblåsbar modul, TransHab, som boligenhet for besetningen i den internasjonale romstasjonen. Da NASA skrinla de planene, grep Bigelow fatt i dem og sikret seg rettighetene til kommersiell utnyttelse av konstruksjonen.

Du kan lese mer om Bigelow Aerospace og deres planer i artikkelen «Oppblåsbare enheter» i Romfart nummer 3, 2004, sidene 18-19.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2006
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.