Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

NASA navngir nye bæreraketter

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2006-071, 04.07.2006 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Ares

Ares I (til venstre) og Ares V, slik NASA så de to for seg høsten 2005. (NASA)

NASA har gitt navn til de to bærerakettene som skal utvikles i Constellation-prosjektet. Det er dette prosjektet som blant annet omfatter et nytt bemannet romfartøy som skal overta etter romfergen og med tiden igjen skal frakte mennesker til Månen og tilbake. (Se NASAs planer for bemannet retur til Månen (eRomfart 2005-133).)

Den ene bæreraketten i dette prosjektet har hittil gått under navnet Crew Launch Vehicle (CLV). Dens oppgave blir å skyte opp det nye bemannede romfartøyet NASA skal lage, og som foreløpig betegnes Crew Exploration Vehicle (CEV). NASA har valgt å kalle denne bæreraketten for Ares I.

Den andre bæreraketten blir større og kraftigere og har hittil vært kalt Cargo Launch Vehicle (CaLV). Den skal blant annet brukes til å skyte opp romfartøyet som skal benyttes til å lande mennesker på måneoverflaten og frakte dem opp derfra igjen. Oppskytingene av denne vil skje uten mennesker om bord. NASA har valgt å kalle denne bæreraketten for Ares V.

Etter at NASA har skaffet seg mye erfaring i bemannede operasjoner på og rundt Månen, er det tanken å vende blikket mot Mars, for å sende mennesker dit. Navnet Ares i de to bærerakettene er et annet ord for Mars. Romertallene I og V brukes som en honnør til Apollo-programmets Saturn I og Saturn V.

Ares I skal som første trinn ha en modifisert utgave av faststoffmotorene som romfergen benytter, men med fem istedenfor fire segmenter. Det andre trinnet skal bruke en kombinasjon av flytende hydrogen og oksygen og ha en J-2X-motor. J-2X er en forbedret utgave av J-2-motoren som ble brukt i Saturn Vs andre og tredje trinn. Ares I skal kunne frakte omtrent 25 tonn fra jordoverflaten og opp i lav jordbane.

Ares Vs første trinn skal bruke fem motorer av typen RS-68. De benyttes i dag av bæreraketten Delta 4 og forbrenner en kombinasjon av flytende hydrogen og oksygen. Det andre trinnet skal her bruke den samme J-2X-motoren som Ares Is andre trinn. Ares I skal kunne frakte omtrent 130 tonn fra jordoverflaten og opp i lav jordbane.

Senere skal NASA også gi et mer fengende navn til det bemannede romfartøyet CEV.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2006
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.