Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Ikke helt vellykket Proton-oppskyting

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2006-022, 04.03.2006 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Oppskytingen startet klokken 21.20 norsk normaltid 28. februar 2006, fra Bajkonur-kosmodromen i Kasakhstan. Proton M-bæreraketten hadde et Briz M-trinn, med nyttelasten Arabsat 4A øverst.

Briz-M

Briz M-trinn under produksjon hos Khrunitsjev. (International Launch Services)

Selve Proton-bæreraketten fungerte som den skulle. Deretter foretok Briz M først en vellykket avfyring. Den plasserte Briz M/Arabsat 4A i lav jordbane, før trinnets andre avfyring startet noe senere. Den andre avfyringen skulle ha vart i 31 minutter. Opplysninger tyder imidlertid på at avfyringen stoppet etter 27 minutter og 31 sekunder. En brenntid på 31 minutter er meget lenge. Briz M-trinn har imidlertid hatt lengre brenntid før, opptil 37,5 minutter.

Sporingsstasjoner har rapportert om to objekter fra denne oppskytingen i en bane på 505 km x 14 695 km, med en inklinasjon på 51,5°. Formodentlig er det Briz M og Arabsat 4A.

Briz M skulle totalt ha gjennomført tre avfyringer. De skulle ha plassert Arabsat 4A i en bane på 3149 km x 35 778 km, med en inklinasjon på 14,2°. Derfra skulle en motor i Arabsat 4A ha gjort banen sirkulær i 35 900 km høyde over ekvator, med andre ord til en geostasjonær bane.

Dette skal visstnok være første gang i løpet av 14 gangers bruk at et Briz M-trinn har sviktet.

Arabsat 4A er den første satellitten i en ny generasjon av satellitter for Arab Satellite Communications Organization i Saudi-Arabia. Satellitten skulle ha kringkastet fjernsyn, tilbudt dataoverføring, Internett-tilgang og telefoni til Midt-Østen, Nord-Afrika og Vest-Europa.

Satellitten er ubrukelig i den banen den nå går i. Ennå er det usikkert om det er mulig å få satellitten opp i geostasjonær bane med det satellitten selv har med av drivstoff. Man vurderer visstnok blant annet muligheten for å manøvrere satellitten ut forbi Månen. Ved hjelp av Månens gravitasjonsfelt, og motoravfyringer, er det kanskje mulig å få satellitten ned igjen i geostasjonær bane. Det kan tenkes at en slik manøver krever mindre drivstoff enn å få satellitten direkte opp i geostasjonær bane fra der den nå er.

Akkurat en slik manøver har vært brukt én gang før, også da etter en mislykket Proton-oppskyting. Oppskytingen plasserte satellitten AsiaSat 3 i feil bane. Satellitten ble senere manøvrert ut forbi Månen og ned i geostasjonær bane (se Uvanlig bergingsforsøk av AsiaSat 3 i Smånytt om Romfart nummer 3, 1998).

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2006
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.