Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Stor banejustering for Messenger

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2005-170, 13.12.2005 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Messenger

Messenger ved Kennedy-romsenteret i Florida, USA under forberedelsene til oppskytingen av den. Den mørke «kjeglen» rett over det amerikanske flagget nesten øverst er dysen til hovedmotoren. Legg merke til de to arbeiderne i hvite drakter nede til høyre. (NASA)

Banejusteringen fant sted ved 12.30-tiden norsk normaltid i går, 12. desember 2005. Da ble Messengers hovedmotor brukt for første gang siden romfartøyet ble skutt opp 3. august 2004 (se Messenger skutt opp (eRomfart 2004-156)).

Motoravfyringen varte i 8 minutter og 44 sekunder og endret Messengers hastighet med 316 m/s (1138 km/h). Dermed er Messenger nå i rett bane for å foreta en forbiflyvning 3140 km fra Venus 24. oktober 2006. Samtidig var dette en meget viktig prøve av romfartøyets hovedmotor.

Denne hovedmotoren var den siste store komponenten i romfartøyet som ble prøvd i rommet. Frem til i går var 16 av de 17 rakettmotorene på Messenger blitt brukt, alle 16 mindre enn hovedmotoren. De har vært brukt til fem mindre banekorreksjoner.

Manøvrer som foretas med hovedmotoren, bruker omtrent 30 % mindre drivstoff enn de andre motorene, for å oppnå en gitt hastighetsendring. Gårsdagens manøver brukte hele 18 % av den drivstoffmengden Messenger har med. Hovedmotoren skal brukes til ytterligere fire tilsvarende banejusteringer som den i går, før motoren 18. mars 2011 skal benyttes til å plassere Messenger i bane rundt Merkur. Avfyringen i går var den nest største av de som er planlagt for Messenger. Bare manøveren 18. mars 2011 blir større.

Du finner utfyllende stoff om Messenger i Messenger klar for historisk ferd til Merkur (eRomfart 2004-155).

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2005
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.