Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Sojuz TMA-6 flyttet

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2005-098, 23.07.2005 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Sojuz TMA-6

Sojuz TMA-6 fotografert koblet til Pirs-modulen 18. april 2005. (NASA)

Flyttingen ble foretatt av de to romfarerne i den internasjonale romstasjonen, Sergei Krikalev og John Phillips. De koblet Sojuz TMA-6 fra romstasjonens Pirs-modul klokken 08.38 norsk sommertid 19. juli 2005. Krikalev manøvrerte Sojuz TMA-6 omtrent 25 m ut fra romstasjonen, så omtrent 15 m langs den. En halv time senere, klokken 09.08, koblet Krikalev Sojuz-romfartøyet til en luke på Zarja-modulen.

Sojuz-romfartøyet ble flyttet fra Pirs-modulen for helt å frigjøre den til en romvandring de to skal foreta i august 2005. Romvandringer kan foretas fra Pirs selv med et Sojuz-romfartøy tilkoblet, men russerne er ikke så glad i den konfigurasjonen.

Da denne forflytningen opprinnelig ble planlagt, var det meningen at det i august 2005 skulle ha vært tre romfarere på langtidsopphold i romstasjonen. Den tyske astronauten Thomas Reiter skulle da være kommet opp med Atlantis på STS-121, den andre romfergeferden etter Columbia-ulykken.

Om Reiter hadde vært om bord i romstasjonen, ville han ha vært igjen der, når Krikalev og Phillips bega seg ut på romvandring. Hvis det under romvandringen hadde oppstått et problem, slik at besetningen ble tvunget til å gå om bord i Sojuz og forlate romstasjonen, ville Reiter hatt et problem. Han ville vært avskåret fra å komme seg fra romstasjonen og inn i Sojuz-romfartøyet.

En luftsluse i Pirs ville vært åpen mot rommet og i vakuum, under romvandringen. Hadde man ikke greid å få fylt luftslusen med luft etter romvandringen, kunne Reiter ikke ha kommet seg gjennom den og til Sojuz. De to på romvandringen kunne tatt seg inn i luftslusen og videre inn i Sojuz, med romdraktene de benytter under romvandringen. I Sojuz kunne de stengt luken mot Pirs og fått luft inn i Sojuz-kabinen. Deretter kunne de koblet seg fra Pirs og vendt tilbake til Jorden i Sojuz.

Selvsagt er det svært liten sannsynlighet for at man ikke skal greie å fylle luftslusen i Pirs med luft etter en romvandring, men det kan skje. I en slik situasjon vil man for all del unngå at et tredje besetningsmedlem skal være «fanget» i romstasjonen.

Nå er Sojuz TMA-6 koblet til Zarja-modulen. En romfarer i romstasjonen kan derfra uten problem komme seg inn i Sojuz.

Discovery/STS-114: NASA tar nå sikte på å skyte opp Discovery på STS-114 tirsdag 26. juli 2005 klokken 16.39 norsk sommertid.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2005
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.