Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Jorden og Månen fotografert fra Messenger

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2005-075, 03.06.2005 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Jorden og Månen

Månen (øverst til venstre) og Jorden sett fra Messenger. På Jorden ses klart bånd av skyer mellom Nord- og Syd-Amerika. Bildet av Månen er gjort lysere i forhold til Jorden, for å gjøre begge klodene godt synlige. Månen er i virkeligheten så lyssvak at den knapt ville vært synlig, om det ikke ble gjort noe med bildet av den. (NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington)

Messenger tok seks sett med bilder 11. mai 2005, med teleobjektivet sitt. Selv om Jorden var 18,6 millioner kilometer borte, kan man se enkelte detaljer, som skygrenser.

Siden Messenger ble skutt opp 3. august 2004 (se Messenger skutt opp (eRomfart 2004-156)) har romfartøyet tatt om lag 400 prøvebilder. Alle har vært av stjernefelter, det mørke rommet eller et kalibreringsmål om bord. Bildene av Jorden og Månen er de første som er tatt av «interessante» objekter.

Om et par måneder, 2. august 2005, skal Messenger passere bare 2347 km fra Jorden, over Nord-Asia. Romfartøyet vil da ta mer detaljerte bilder av både Jorden og Månen, som et ledd i utprøvingen av kamerasystemet.

Messenger er på en flere år lang ferd mot Merkur. Beregnet ankomst er 18. mars 2011, da Messenger skal plasseres i bane rundt Merkur (se Messenger klar for historisk ferd til Merkur (eRomfart 2004-155)).

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2005
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.