Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Sojuz TMA-5 har landet

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2005-054, 25.04.2005 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Landingen fant sted klokken 00.08 norsk sommertid i dag, mandag 25. april 2005. Landingsstedet ligger omtrent 85 km nordøst for Arkalyk i Kasakhstan. Sojuz TMA-5 kom ned på siden, bare omtrent 20 m fra en elv.

Returbesetning Sojuz TMA-5

Foran sitter de tre som landet med Sojuz TMA-5 tidligere i dag, fra venstre: Leroy Chiao, Salizhan Sjaripov og Roberto Vittori. (ESA)

Bakken i landingsområdet var søkkvåt etter snø som har smeltet og nedbør i form av regn i den siste tiden. De første av bakkepersonellet som ankom landingsstedet, besluttet derfor å fly besetningen til Arkalyk. Der ble de forenet med resten av styrken som tar imot og tar seg av romfarere etter landing. Omtrent 8 timer etter landing ble de fløyet til Stjernebyen utenfor Moskva.

Om bord i Sojuz TMA-5 var den tiende langtidsbesetningen i den internasjonale romstasjonen, Leroy Chiao og Salizhan Sjaripov, samt den italienske ESA-astronauten Roberto Vittori. Chiao og Sjaripov ble skutt opp i Sojuz TMA-5 den 14. oktober 2004 (se Sojuz TMA-5 opp med ny rom­sta­sjons­be­set­ning (eRomfart 2004-183)) og tilbrakte 192 døgn, 19 timer og 2 minutter i rommet. Vittori ble skutt opp i Sojuz TMA-6 den 15. april 2005 (se Sojuz TMA-6 opp med ny rom­sta­sjons­be­set­ning (eRomfart 2005-048)). Under sitt ukelange opphold i romstasjonen har han gjennomført en rekke eksperimenter for ESA.

Et reservebatteri i Sojuz TMA-5 hadde lavere ladningsgrad enn det skulle. For å spare strøm koblet Sjaripov Sojuz TMA-5 manuelt fra romstasjonens Pirs-modul. Det skjedde klokken 20.45 norsk sommertid i går, 24. april 2005. Bremsemotorene i Sojuz ble avfyrt klokken 21.17.

Fasene i en tilbakevending og landing for et romfartøy av typen Sojuz TMA har vi illustrert i en egen bildeserie.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2005
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.