Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Sojuz TMA-5 opp med ny rom­sta­sjons­be­set­ning

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2004-183, 14.10.2004 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Sojuz-oppskyting

Sojuz TMA-5 for full fart opp mot verdensrommet. (Energia)

Sojuz-oppskyting

Sojuz FG-bæreraketten med Sojuz TMA-5 på toppen fotografert rett etter start. (Energia)

Oppskytingen av Sojuz TMA-5 fra Bajkonur-kosmodromen i Kasakhstan startet klokken 05.06.26 norsk sommertid i dag, torsdag 14. oktober 2004. Om bord er Leroy Chiao, Salizhan Sjaripov og Jurij Sjargin.

Sojuz TMA-5 skal kobles til den internasjonale romstasjonen lørdag 16. oktober 2004 klokken 06.25 norsk sommertid. Tilkoblingen skal skje til en luke på Zarja-modulen, en luke som vender ned mot Jorden.

Chiao og Sjaripov utgjør den tiende langtidsbesetningen til den internasjonale romstasjonen, med Chiao som kommandør. De to skal avløse den nåværende langtidsbesetningen, Gennadij Padalka og Edward Michael Fincke.

Sjargin skal oppholde seg i romstasjonen i en drøy uke, og gjøre mange vitenskapelige forsøk. Sammen med Padalka og Fincke skal han så returnere til Jorden i Sojuz TMA-4, som Padalka og Fincke i sin tid kom opp til romstasjonen i (se Sojuz TMA-4 koblet til den internasjonale romstasjonen (eRomfart 2004-105)).

Chiao har deltatt på tre romfergeferder tidligere, Sjaripov på én. Sjargin har ikke vært i rommet før. Ingen av de tre har tidligere deltatt på en Sojuz-ferd. Dette er første gang på over 10 år at det skytes opp en Sojuz-besetning der ingen av deltakerne tidligere har fløyet i Sojuz. Forrige gang det skjedde var med Sojuz TM-19 i juni 1994 (se Sojuz TM-19 i Smånytt om Romfart nummer 5, 1994).

Om bord i romstasjonen har det i nesten ett år vært problemer med hovedsystemet som fornyer oksygenet i atmosfæren om bord. Det er en russisk enhet kalt Elektron. Den spalter spillvann i hydrogen og oksygen. Hydrogenet ledes ut av romstasjonen og ut i verdensrommet. Oksygenet brukes til å fornye romstasjonens atmosfære.

Romstasjonen har også to andre kilder til oksygen. En er oksygen i tanker om bord, en annen er «oksygenlys», som ved forbrenning avgir oksygen. Disse kildene vil man helst ikke bruke til daglig. Etterforsyning av oksygen til disse kildene kan jo bare skje ved frakt fra Jorden. Med romfergen ute av drift er eneste fraktmulighet russiske Progress-romfartøyer. Det er begrenset hva de kan frakte med.

Elektron er på en måte en «fornybar» ressurs, ved at den bruker spillvann. Derfor vil man helst forsyne romstasjonen med oksygen fra Elektron.

I september 2004 var enheten helt ute av drift i tre uker. Da måtte man tære på oksygen fra reservekildene.

Padalka har utover høsten 2004 brukt atskillige timeverk på å reparere Elektron, etter instrukser fra bakken. En gang i slutten av september ba den russiske bakkekontrollen om at Padalka koblet røret med hydrogen fra Elektron til en annen ventil enn før, for dumping utenfor romstasjonen. Det har hjulpet betraktelig.

Siden 30. september 2004 har Elektron vært i drift, men bare mens de to romfarerne om bord er våkne. Hver time må Padalka og Fincke kontrollere at Elektron virker. Chiao og Sjaripov har med en ny sensor til Elektron. Med den på plass, skal Elektron kunne være i kontinuerlig drift.

Kosmonauter

Besetningen som ble skutt opp i Sojuz TMA-5, fra venstre: Jurij Sjargin, Salizhan Sjaripov og Leroy Chiao. Bildet er tatt i en pause under en treningsøkt i Sojuz TMA-5 ved Bajkonur 5. oktober 2004. (NASA/Bill Ingalls)

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2004
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.