Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Messenger skutt opp

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2004-156, 03.08.2004 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Delta 2/Messenger

Lokal tid i Florida startet Messenger-oppskytingen klokken 02.15.56, i nattemørke. (NASA)

Messenger har nå lagt ut på en nesten 7 år lang ferd, som skal bringe romfartøyet inn i bane rundt Merkur 18. mars 2011. Oppskytingen startet klokken 08.15.56 norsk sommertid i dag, 3. august 2004, helt i starten av et 12 sekunder langt oppskytingsvindu. Den foregikk fra opp­skyt­ings­platt­form 17B ved Cape Canaveral Air Force Station i Florida, USA.

Delta 2-bæreraketten som ble benyttet, hadde ni faststoffmotorer montert rundt nedre del av det første trinnet. Seks av faststoffmotorene startet på opp­skyt­ings­platt­formen. De tre øvrige ble startet omtrent 1 minutt og 25 sekunder etter oppskytingsstart, da de seks første var utbrent og ble koblet fra. Brenntid for de tre siste var som for de seks første. Første trinns motor stoppet etter 4 minutter og 38 sekunder. Det første trinnet ble koblet fra og andre trinns motor startet 4 minutter og 50 sekunder etter oppskytingsstart.

Motoren i det andre trinnet ble stoppet 8 minutter og 54 sekunder ut i ferden. Den ble startet på nytt 46 minutter og 5 sekunder etter oppskytingsstart. Brenntiden var nå 2 minutter og 58 sekunder, før den ble stoppet og koblet fra.

Tredje trinn, en faststoffmotor, begynte sin brennperiode 50 minutter og 20 sekunder etter starten fra Cape Canaveral Air Force Station. Denne motoren brant i 1 minutt og 22 sekunder. Med det sendte den både seg selv og Messenger ut av jordbane og inn i bane rundt Solen.

Etter 56 minutter og 50 sekunder ble Messenger koblet fra den utbrente faststoffmotoren. Noen minutter senere ble de to sol­celle­pa­nelene foldet ut og begynte å levere strøm til systemene om bord.

Dette var den 60. vellykkede Delta-oppskytingen på rad siden 1997. Siden 1989 har 113 av 115 Delta-oppskytinger vært vellykkede.

Oppskytingen skulle ha funnet sted i går, men måtte da avlyses på grunn av værsituasjonen. Skyer i utkanten av orkansystemet Alex brøt med de kravene man har til værforholdene, for at en oppskyting skal finne sted.

Du kan lese mer om Messenger og planene for prosjektet i Messenger klar for historisk ferd til Merkur (eRomfart 2004-155).

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2004
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.