Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Sojuz TMA-4 opp med ny rom­sta­sjons­be­set­ning

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2004-103, 19.04.2004 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Sojuz-oppskyting

Sojuz TMA-4 rett etter starten på oppskytingen fra Bajkonur. (ESA/S. Corvaia)

Oppskytingen av Sojuz TMA-4 fra Bajkonur-kosmodromen i Kasakhstan startet klokken 05.18.57 norsk sommertid i dag, mandag 19. april 2004. Om bord var Gennadij Padalka, Edward Michael Fincke og André Kuipers. Sojuz TMA-4 skal kobles til den internasjonale romstasjonen onsdag 21. april 2004 klokken 07.03 norsk sommertid. Tilkoblingen skal skje til en luke på Zarja-modulen, som vender ned mot Jorden.

Padalka (kommandør) og Fincke skal utgjøre den niende langtidsbesetningen i romstasjonen, hvor de skal oppholde seg i omtrent et halvt år. De skal avløse Michael Foale og Alexander Kaleri, som nå er om bord.

Mens Padalka har vært i rommet før, er det første gang Fincke og Kuipers er det. Fincke er første amerikaner som skytes opp på sin første romferd i et Sojuz-romfartøy.

Kuipers er nederlandsk ESA-astronaut. Han skal være om bord i romstasjonen i omtrent én uke, og utføre en rekke vitenskapelige forsøk.

Foale, Kaleri og Kuipers skal sammen vende tilbake til Jorden i Sojuz TMA-3. Her skal de etter planen lande 30. april 2004.

Tidligere i år var det en del «krøll» i forbindelse med utvelgelsen av langtidsbesetning ni og ti til romstasjonen. Se mer om dette i Langtidsbesetninger til den internasjonale romstasjonen (eRomfart 2004-055).

Kosmonauter

Besetningen i Sojuz TMA-4, fra venstre: Edward Michael Fincke (USA), Gennadij Padalka (Russland) og André Kuipers (ESA og Nederland). (ESA/S. Corvaia)

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2004
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.