Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Cassini ser gjetermåner rundt Saturn

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2004-102, 18.04.2004 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

På bilder tatt av Voyager 1 i 1980 oppdaget man at det går én måne på hver side av Saturns smale F-ring. Gravitasjonsvirkningene fra de to månene, Prometheus (102 km diameter) og Pandora (84 km diameter), sørger for å holde partiklene i den smale F-ringen på plass. Månene «gjeter» partiklene og sørger for at de ikke spres utover og ringen går i oppløsning, omtrent på samme måte som en gjeter sørger for å holde en saueflokk samlet.

Saturn-måner

Et utsnitt av F-ringen, med de to gjetermånene Pandora og Prometheus, fotografert fra Cassini. (NASA/JPL/Space Science Institute/Erik Tronstad)

Prometheus går i bane rett innenfor F-ringen. Månen sørger for at ringpartikler ikke vandrer innover mot Saturn. Pandora går i bane rett utenfor F-ringen. Der sørger Pandora for at ringpartikler ikke vandrer utover fra Saturn.

Månene går i såkalte kaotiske baner. Det er baner som kan endre seg på en uforutsigbar måte, når månene kommer nær hverandre. Dette ble oppdaget under observasjoner med Hubble-romteleskopet i 1995. Månene ble da observert, men ikke der de skulle være, basert på baneberegninger gjort ut fra Voyager-data.

Et av formålene med Cassini/Huygens-prosjekter er å bestemme banene til disse to månene bedre enn man nå kjenner dem. Slik håper man å kunne beregne massene til Prometheus og Pandora. Det vil igjen gi en bedre forståelse av hvordan de innvirker på F-ringen.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2004
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.