Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Langtidsbesetninger til den internasjonale romstasjonen

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2004-055, 12.02.2004 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Besetningen som nå er om bord i den internasjonale romstasjonen, Michael Foale og Alexander Kaleri, utgjør det man kaller Ekspedisjon 8, den åttende langtidsbesetningen i romstasjonen.

Michael Foale og Alexander Kaleri

Michael Foale (til venstre) og Alexander Kaleri feirer julen 2003 i den internasjonale romstasjonen. (NASA)

I november 2003 kunngjorde man at Ekspedisjon 9 skal bestå av William McArthur jr. og Valerij Tokarev. Rundt midten av januar 2004 kom en ny kunngjøring om denne besetningen. På grunn av «midlertidige medisinske årsaker» måtte McArthur fjernes fra besetningen. Han ble erstattet av Leroy Chiao. Chiao begynte umiddelbart å trene sammen med Tokarev.

Når medisinske faktorer er involvert i en beslutning, som i tilfellet med McArthur, gir NASA ikke noen opplysninger utover dette. Medisinske forhold som gjelder en astronaut, anses som en privatsak for astronauten det angår. Slik er NASAs interne regler.

For flere dager siden kom det fra offisielt russisk hold en kunngjøring om at det var skjedd ytterligere omrokeringer i de neste langtidsbesetningene. Ekspedisjon 9 skal bestå av Edward Michael Fincke og Gennadij Padalka, ikke av Chiao og Tokarev.

Da talspersoner ved NASAs hovedkvarter ble bedt om kommentarer til den offisielle russiske kunngjøringen, ble det svart at man der «ikke hadde noen offisielle opplysninger» om saken.

Årsaken til endringen ble, av anonyme russiske kilder, sagt å være at Chiao og Tokarev hadde utviklet «psykiske uoverensstemmelser». De kom rett og slett dårlig overens med hverandre. Ifølge den anonyme kilden hadde det dog ikke gått så langt som at de to hadde kranglet med hverandre.

Nå har NASA sendt ut en pressemelding som bekrefter besetningsendringene. Der står det at NASA og dens internasjonale partnere har tatt ut nye besetninger til romstasjonen. Videre opplyses det at forslaget kom fra Russland.

NASA skriver i pressemeldingen: «Etter at Chiao ble satt sammen med Tokarev, fortsatte NASA og dens partnere å vurdere de tilgjengelige besetningsressursene for kommende ferder. Man kom til at det var optimalt å beholde de opprinnelige besetningene.» Fincke og Padalka har trent sammen i årevis, det samme har også Chiao og Sharipov.

Ekspedisjon 9 skal skytes opp med et Sojuz-romfartøy 18. april 2004. Sammen med Fincke og Padalka skal også ESA-astronauten Andre Kuipers skytes opp. Han skal være om bord i romstasjonen en drøy uke, og vende tilbake sammen med besetningen som nå er der oppe.

Chiao er nå ført tilbake til sin opprinnelige romstasjonspartner, Salizhan Sharipov. De to er tatt ut som reservebesetning for Ekspedisjon 9, og skal dessuten være primærbesetning til Ekspedisjon 10. McArthur, som nå er over sine midlertidige medisinske problemer, skal sammen med Tokarev være reservebesetning for Ekspedisjon 10.

I Sovjetunionen/Russland har det alltid vært vanlig å bytte ut hele besetninger, selv om bare ett enkelt medlem i en besetning skulle bli ute av stand til å gjennomføre en romferd.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2004
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.