Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Besetningsbytte i den internasjonale romstasjonen

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2003-177, 02.11.2003 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Sojuz TMA-3 ble koblet til den internasjonale romstasjonens Pirs-modul mandag 20. oktober 2003 klokken 09.16 norsk sommertid. Om bord var Alexander Kaleri, Michael Foale og Pedro Duque. De tre ble skutt opp lørdag 18. oktober 2003 (se Sojuz TMA-3 opp med ny rom­sta­sjons­be­set­ning (eRomfart 2003-175)).

Sojuz TMA-3 og den internasjonale romstasjonen

Tegning som viser Sojuz TMA-3, som nedenfra nærmer seg romstasjonen. Sammenkoblingen skjedde til Pirs-modulen, som rett ovenfor Sojuz TMA-3 stikker nedover fra romstasjonens lengdeakse. Noe til høyre for Pirs ses Sojuz TMA-2 koblet til romstasjonens Zarja-modul. Øverst til venstre er forsyningsfartøyet Progress M-48 koblet til enden av Zvezda-modulen. På en eller annen måte har tegneren greid å tegne Månen speilvendt. En annen sak er at det ikke var fullmåne da sammenkoblingen skjedde. (ESA/D. Ducros 2003)

Lukene mellom de to romfartøyene ble åpnet knapt tre timer etter sammenkoblingen, klokken 12.15. Offisielt tok de tre nykommerne seg inn i romstasjonen klokken 12.19. Der ble de ønsket velkommen av Jurij Malentsjenko og Edward Lu, som har bebodd romstasjonen siden slutten av april 2003. I løpet av den tiden Malentsjenko og Lu har oppholdt seg i romstasjonen, var dette første gang de fikk besøk av mennesker.

Sojuz TMA-3

Lengst til høyre ses Sojuz TMA-3, koblet til Pirs-modulen. Sojuz TMA-2 ses omtrent midt i bildet. Nede til venstre ses Quest-modulen, som er en luftsluse tilkoblet den amerikanske delen av romstasjonen. (NASA)

Foale (kommandør) og Kaleri utgjør den åttende langtidsbesetningen i romstasjonen, hvor de skal oppholde seg i omtrent et halvt år. De avløste Malentsjenko og Lu. Duque er spansk ESA-astronaut.

Siden Duque skulle vende tilbake til Jorden i Sojuz TMA-2, sammen med Lu og Malentsjenko, ble hans sete flyttet over fra Sojuz TMA-3 og til Sojuz TMA-2. Duque brukte det meste av tiden i romstasjonen til å gjennomføre en rekke eksperimenter.

Lu ga Foale en grundig gjennomgang i status for systemene i den amerikanske delen av romstasjonen, spesielt i Destiny-modulen. Foale brukte også en del tid på trening med manipulatorarmen Canadarm2. Tilsvarende fikk Kaleri en gjennomgang av Malentsjenko av status for systemene i den russiske delen av romstasjonen. Mens Foale det neste året har hovedansvaret for den amerikanske delen, har Kaleri hovedansvaret for den russiske.

Formelt ble kommandoen over romstasjonen overført fra Malentjsenko til Foale om kvelden, mandag 27. oktober 2003. Det skjedde rett før Malentjsenko, Lu og Duque satte seg til rette i Sojuz TMA-2, for å vende tilbake til Jorden. Lukene mellom Sojuz TMA-2 og romstasjonen ble lukket klokken 21.14 norsk tid (som da var «normaltid», ikke sommertid) denne dagen.

Sojuz TMA-2 ble koblet fra romstasjonen tirsdag 28. oktober 2003 klokken 00.17 norsk tid. Bremsemotorer på Sojuz ble avfyrt klokken 02.47, og brant i 4 minutter og 17 sekunder. Dermed startet ferden ned mot jordatmosfæren. Omkring klokken 03.17 ble Sojuz' til­ba­ke­vend­ings­mo­dul koblet fra henholdsvis banemodulen og utstyrsmodulen. Minutter senere begynte til­ba­ke­vend­ings­mo­dulen og romfarerne å merke virkningen av jordatmosfæren. Den første av flere fallskjermer ble foldet ut klokken 03.25.

Romfartøyet landet klokken 03.41 tirsdag 28. oktober 2003, knapt 40 km fra Arkylyk i Kasakhstan. Lu og Malentsjenko oppholdt seg dermed i rommet i totalt 184 døgn 22 timer og 47 minutter. Noe før klokken 4 var de første helikoptrene med bakkepersonell fremme ved Sojuz TMA-2.

Sojuz TMA-3 og den internasjonale romstasjonen

Alexander Kaleri (til venstre) og Michael Foale utgjør den åttende langtidsbesetningen i den internasjonale romstasjonen. (NASA)

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2003
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.