Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Sojuz TMA-3 opp med ny rom­sta­sjons­be­set­ning

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2003-175, 19.10.2003 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Sojuz TMA-3

Oppskytingen av Sojuz TMA-3. (Energia)

Oppskytingen av Sojuz TMA-3 fra Bajkonur-kosmodromen i Kasakhstan startet lørdag 18. oktober 2003 klokken 07.38 norsk sommertid. Om bord var Alexander Kaleri, Michael Foale og Pedro Duque. Sojuz TMA-3 skal kobles til den internasjonale romstasjonens Pirs-modul i morgen, mandag 20. oktober, klokken 09.16 norsk sommertid.

Foale (kommandør) og Kaleri skal utgjøre den åttende langtidsbesetningen i romstasjonen, hvor de skal oppholde seg i omtrent et halvt år. De skal avløse Jurij Malentsjenko og Edward Lu, som nå er om bord.

Mens Foale og Kaleri er i romstasjonen, skal de i februar 2004 gjennomføre en romvandring utenfor den. Formålet er å bytte ut noen instrumenter på utsiden av den russiske delen av romstasjonen og montere noe utstyr for bruk under tilkobling av en europeisk forsyningsmodul i slutten av 2004. Den romvandringen må de utføre uten støtte av noen tredje person inne i romstasjonen.

Duque er spansk ESA-astronaut. Han skal være om bord i romstasjonen i omtrent én uke, og utføre en rekke vitenskapelige forsøk.

Malentsjenko, Lu og Duque skal sammen vende tilbake til Jorden i Sojuz TMA-2. Her skal de etter planen lande klokken 03.36 norsk tid (som da ikke lenger er sommertid) 28. oktober 2003.

Besetning Sojuz TMA-3

Besetningen i Sojuz TMA-3 poserer ved opp­skyt­ings­platt­formen. I romdrakter ses fra venstre: Pedro Duque, Alexander Kaleri og Michael Foale. (Energia)

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2003
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.