Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Proton-oppskyting nummer 300

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2003-101, 09.06.2003 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Proton-oppskyting

Proton-bæreraketten fotografert på sin oppskyting nummer 300, med AMC 9. (International Launch Services)

Oppskytingen startet fra Bajkonur-kosmodromen i Kazakhstan lørdag 7. juni 2003 klokken 00.15 norsk sommertid. Nyttelast var kommunikasjons- og kringkastingssatellitten AMC 9, fra Americom.

På denne oppskytingen ble det brukt en Proton K-versjon, med Breeze M som øvre trinn. Bæreraketten har også vært brukt sammen med et Block DM-trinn. Flere ganger har det vært tekniske problemer med Block DM, som har gjort at nyttelasten ikke er kommet opp i riktig bane. Senest skjedde dette 26. november 2002 (se Mislykket Proton-oppskyting (eRomfart 2002-142)). Også AMC 9 var opprinnelig planlagt skutt opp ved bruk av Block DM-trinnet, men kunden byttet til Breeze M.

Etter at Protons tredje trinn var ferdig med sin del av jobben, ble Breeze M avfyrt hele fem ganger, før dens oppgave var utført. Da var AMC 9 i en geostasjonær overføringsbane på 6661 km x 35 736 km, med en inklinasjon på 17,43°. De mange avfyringene og ventetidene mellom dem gjor de at det tok hele ni timer fra oppskytingsstart og til geostasjonær overføringsbane ble nådd. Fra denne banen skal AMC 9 bruke en egen motor for å komme opp i geostasjonær bane over ekvator.

Dette var en kommersiell oppskyting av Proton, kjøpt gjennom International Launch Services. Firmaet markedsfører både den russiske Proton-bæreraketten og den amerikanske Atlas-bæreraketten.

Proton-bæreraketten ble første gang brukt 16. juli 1965, til å skyte opp en satellitt for observasjon av kosmisk stråling. Bæreraketten ble den gang omtalt som Herkules (Atlantis, ifølge andre kilder). Navnet slo tydeligvis ikke an, og ble ikke brukt videre.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2003
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.