Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Sojuz TMA-1 bommet på landingsstedet

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2003-085, 05.05.2003 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Besetning Sojuz TMA-1

De tre som landet i Sojuz TMA-1, fra venstre Donald Pettit, Nikolai Budarin og Kenneth Bowersox. De er fotografert i sine russiske Sokol-romdrakter, som de brukte under tilbakevendingen. Bildet er tatt om bord i den internasjonale romstasjonen. (NASA)

Sojuz TMA-1 landet som planlagt natt til i går, søndag 4. mai 2003, men omtrent 460 km for tidlig, sydvest for det planlagte landingsstedet. I skrivende stund er det ikke kjent hvorfor Sojuz-romfartøyet landet for tidlig, og ikke kom helt frem dit det skulle. Etter landingen tok det hele 2,5 timer før letemannskapene fant Sojuz TMA-1 og de tre om bord, Kenneth Bowersox, Nikolai Budarin og Donald Pettit.

Usikkerheten omkring tilstanden for de tre fikk hos amerikanske observatører frem ferske og ubehagelige minner fra Columbia-ulykken. De første tegnene på at noe da var galt, var at man mistet kommunikasjonskontakten med astronautene. Usikkerheten og ubehaget økte den gang, inntil det ble helt klart at romfergen hadde forulykket.

Ved 21-tiden lørdag 3. mai 2003 ble kommandoen over de internasjonale romstasjonen formelt overført fra Bowersox til Jurij Malentsjenko. Sammen med Edward Lu skal Malentsjenko oppholde seg i romstasjonen frem til november 2003.

Låsene som holdt Sojuz TMA-1 koblet til romstasjonens Pirs-modul, ble åpnet klokken 00.40 norsk sommertid i går, søndag 4. mai 2003, helt som planlagt. Frakoblingen skjedde klokken 00.43. Bremsemotoren ble avfyrt klokken 03.12 og brant i vel fire minutter, alt etter planen. Landingen var planlagt å skje klokken 04.07 norsk sommertid. Klokken 04.09 bekreftet NASA at Sojuz TMA-1 hadde landet.

Bremsemotorene på Sojuz TMA-1 ble altså avfyrt på riktig tidspunkt. Etter det må et eller annet ha gått galt på et eller annet tidspunkt, siden tilbakevendingen ble brattere enn planlagt. Romfartøyet nådde ikke helt frem til det planlagte landingsstedet. Den brattere tilbakevendingen enn normalt må også ha gitt romfarerne en større g-belastning enn de skulle hatt. Meldinger tyder på at de ble utsatt for hele 9 G. Noen kritisk situasjon var det ikke. Likevel må det ha vært meget ubehagelig, spesielt for de tre som hadde vært i rommet i hele 161 døgn. Kroppene deres var tilsvarende svekket etter det lange oppholdet i vektløshet, selv om de trener regelmessig om bord.

Det første flyet fikk øye på romfartøyet klokken 06.21 norsk sommertid i går morges. Da hadde de tre greid å få opp luken i romfartøyet, og vinket til flyene. Det tok imidlertid hele 4 timer etter landing før de første helikoptrene landet ved Sojuz TMA-1, og romfarerne fikk hjelp av andre.

Bowersox, Budarin og Pettit ble i første omgang fløyet til Astana, hovedstaden i Kazakhstan, derfra videre til Stjernebyen utenfor Moskva. Der gjennomgår de nå grundige medisinske undersøkelser.

Dette var første tilbakevending og landing som ble foretatt med et romfartøy av typen Sojuz TMA. I  Nytt ved Sojuz TMA (eRomfart 2002-129) kan du lese om hva som er nytt ved denne utgaven av Sojuz.

Bare for ordens skyld, da det har vært nevnt før: Dette var første gang astronauter fra NASA landet i et Sojuz-romfartøy. Dog var det ikke første gang en amerikaner landet i Sojuz. Romturisten Dennis Tito var første amerikaner som gjorde det, 6. mai 2001 (se Sojuz TM-31 har landet med den første romturisten (eRomfart 2001-085)).

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2003
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.