Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Sojuz TMA-2 koblet til den internasjonale romstasjonen

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2003-080, 28.04.2003 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Sojuz TMA-2

Sojuz TMA-2 få minutter etter sammenkobling med romstasjonen. (NASA TV/Erik Tronstad)

Sammenkoblingen skjedde nøyaktig som planlagt klokken 07.56 norsk sommertid i dag, mandag 28. april 2003. Sojuz TMA-2 ble koblet til en luke på Zarja-modulen. Luken vender ned mot Jorden.

Om bord i Sojuz TMA-2 var den neste og syvende langtidsbesetningen for romstasjonen, russiske Jurij Malentsjenko (som blir kommandør om bord) og amerikanske Edward Lu. De skal avløse Kenneth Bowersox, Donald Pettit og Nikolai Budarin, som hilste de to velkommen om bord, da lukene mellom de to romfartøyene ble åpnet klokken 09.27.

Fjernsynskameraer både innvendig i og utenfor romstasjonen ble brukt til å observere Sojuz TMA-2, mens romfartøyet nærmet seg. Blant annet ble kameraet utvendig på S1-seksjonen fjernstyrt fra bakken og fulgte Sojuz på ferden innover. Innefra romstasjonen brukte Pettit et kamera med et kraftig teleobjektiv til å ta bilder av Sojuz-romfartøyet, som nærmet seg. I tillegg til å gi en visuell dekning av møte- og sammenkoblingsmanøveren, var dette den første generalprøven på nye prosedyrer som i fremtiden skal brukes når romferger nærmer seg romstasjonen.

En konsekvens av Columbia-ulykken er at man i fremtiden vil inspisere romferger på vei inn mot romstasjonen. Før en romferge kobler seg til romstasjonen, vil den stoppe et stykke fra den. Romfergen vil bli dreid, slik at undersiden vender mot romstasjonen. Dermed kan systemet av varmebeskyttende fliser inspiseres. Amerikanske romfergepiloter er allerede begynt å trene på de nye manøvrene en romferge skal gjennom før sammenkobling med romstasjonen.

Bowersox, Budarin og Pettit skal vende tilbake til Jorden i Sojuz TMA-1, som nå er koblet til romstasjonens Pirs-modul. De skal koble seg fra romstasjonen søndag 4. mai 2003 klokken 00.40 norsk sommertid og lande i Kazakhstan få timer senere, klokken 04.03 norsk sommertid.

Jurij Malentsjenko og Edward Lu

Det offisielle bildet av Malentsjenko og Lu. Legg merke til det norske flagget nede til høyre. Norge deltar i romstasjonsprogrammet via vårt medlemsskap i den europeiske romorganisasjonen ESA. (NASA)

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2003
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.