Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Mindre besetning i den internasjonale romstasjonen

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2003-043, 28.02.2003 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Neste langtidsbesetning til den internasjonale romstasjonen blir på to personer, ikke tre slik planen var før Columbia-ulykken. Årsaken til reduksjonen er selvsagt at de amerikanske romfergene er satt på bakken på ubestemt tid.

De to som antakelig skal utgjøre den neste langtidsbesetningen, er russiske Jurij Malentsjenko (som blir kommandør om bord) og amerikanske Edward Lu. Fra Russland er det bekjentgjort at de to vil bli skutt opp i Sojuz TMA-2 tidlig i mai, antakelig 5. mai 2003. NASA har i skrivende stund ikke offisielt bekreftet dette.

Jurij Malentsjenko og Edward Lu

Jurij Malentsjenko (til venstre) og Edward Lu blir den neste langtidsbesetningen i den internasjonale romstasjonen. (NASA)

Malentsjenko og Lu vil overta for de tre som nå er i romstasjonen, Kenneth Bowersox (kommandør), Nikolai Budarin og Donald Pettit. Alle fem vil tilbringe omtrent én uke sammen i romstasjonen. Den avtroppende besetningen vil da gi den nye en nøye gjennomgang i status for og drift av romstasjonens mange systemer.

Sojuz TMA-1

Sojuz TMA-1 koblet til romstasjonens Pirs-modul. Den nåværende rom­sta­sjons­be­set­ningen skal vende tilbake til Jorden i dette romfartøyet i mai 2003. (NASA)

Bowersox, Budarin og Pettit vil så vende tilbake til Jorden i Sojuz TMA-1, som nå er tilkoblet romstasjonen. Det blir første gang at amerikanske astronauter lander i et Sojuz-romfartøy, og andre gang amerikanske statsborgere gjør det. Eneste amerikaner som hittil har landet i et Sojuz-romfartøy, er mangemillionæren og romturisten Dennis Tito. Han kom ned 6. mai 2001 i Sojuz TM-31 (se Sojuz TM-31 har landet med den første romturisten (eRomfart 2001-085)).

Grunnen til at besetningen i romstasjonen reduseres fra tre til to, er at man vil redusere bruken av forsyningene om bord. Romstasjonen får riktignok opp en del forsyninger med ubemannede russiske Progress-romfartøyer. De forsyningene er imidlertid ikke tilstrekkelige til en besetning på tre, så lenge man ikke også får opp forsyninger med USAs romferger.

Planen nå er å bygge og skyte opp flere Progress-romfartøyer enn planlagt før Columbia-ulykken. Hvordan Russland, med svært dårlig økonomi, skal finansiere dette, er ikke klart.

Sojuz TMA-2 var opprinnelig planlagt skutt opp 27. april 2003 med Gennadij Padalka, Pedro Duque (Spania) og mest sannsynlig ytterligere en russer. Spania skulle betalt Russland 12 millioner dollar for Duques ferd, sårt tiltrengte penger til det russiske romprogrammet. Russland håpet opprinnelig å få solgt det tredje setet til en rik romturist. Selv før Columbia-ulykken hadde man ingen kunder som stod klar til å sette seg i det setet og betale rundt 20 millioner dollar for det.

Ifølge ESA er det allerede klart at Duque vil fly på neste Sojuz-ferd etter Sojuz TMA-2, i oktober 2003.

Sammen med Aleksander Kaleri utgjorde Malentsjenko og Lu opprinnelig den neste langtidsbesetningen. De skulle vært skutt opp 1. mars 2003 med Atlantis på STS-114. Den nåværende langtidsbesetningen skulle vært med Atlantis tilbake til Jorden.

En viktig grunn til at man valgte å la Malentsjenko og Lu utgjøre den neste langtidsbesetningen, er at begge har erfaring fra tidligere opphold i rommet. Faktisk fløy de sammen på STS-106 med Atlantis i september 2000. Ferden var den siste til romstasjonen før den ble permanent bemannet. På den ferden gjennomførte de to en romvandring sammen (se Atlantis koblet til den internasjonale romstasjonen (Kortnytt 2000-137)).

Nettopp at begge har erfaring fra romvandring er et viktig poeng, selv om ingen romvandringer er planlagt mens de er i romstasjonen. Om det skulle oppstå en situasjon under deres opphold i romstasjonen som krever en romvandring, må de gjøre den uten støtte fra en tredje person inne i romstasjonen. Dermed har de ingen til å hjelpe seg med å få romdraktene på og av, eller bidra med andre støttefunksjoner. De kan heller ikke bruke romstasjonens manipulatorarm til å forflytte seg på utsiden av romstasjonen. En slik operasjon krever en person inne i romstasjonen til å kontrollere Canadarm2.

I praksis vil de to stort sett fungere som vaktmestere om bord. Driften av systemene der krever så mye tid at de vil ha svært liten tid til å utføre vitenskapelige forsøk og betjene vitenskapelig utstyr for forskere på bakken.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2003
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.