Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Seks satellitter skutt opp med Dnepr

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2002-162, 21.12.2002 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Dnepr

En Dnepr-bærerakett fotografert under en tidligere oppskyting, 26. september 2000. (Kosmotras)

Oppskytingen startet fra Bajkonur-kosmodromen ved 18-tiden norsk tid i går, fredag 20. desember 2002. Dnepr er en ombygd langdistanserakett (rakettvåpen) av typen SS-18. Derfor skjedde oppskytingen fra en rakettsilo ved Bajkonur, ikke fra en opp­skyt­ings­platt­form over bakken.

De seks satellittene som ble plassert i bane var: UniSat-2 (universitetet i Roma, Italia), Rubin-2 (OHB-System, Tyskland), SaudiSat-1C (Institutt for romforskning, Saudi Arabia), LatinSat-A og LatinSat-B (SpaceQuest, USA) og en modell av månefartøyet Trailblazer (TransOrbital, USA). Alle ble plassert i en omtrent 650 km høy bane med en inklinasjon på 65°.

Trailblazer er et program der TransOrbital, med private midler, tar sikte på å sende ubemannede romfartøyer både inn i månebane og landsette slike på måneoverflaten.

Gårsdagens oppskyting var den tredje kommersielle Dnepr-oppskytingen. Den første fant sted 21. april 1999, med Storbritannias UoSat-12. Den andre skjedde 26. september 2000, da fem satellitter fra Italia, Saudi-Arabia og Malaysia ble skutt opp.

SS-18 er den største langdistanseraketten som er bygd. Raketten er 34,3 m lang, 3 m i diameter, veier 211 tonn og bruker flytende drivstoff. Dnepr er et ombyggingsprogram, der SS-18-raketter bygges om fra våpenbærere til bæreraketter for oppskyting av nyttelaster til baner i 300 km til 800 km høyde. Dnepr-programmet skjer i regi av International Space Company Kosmotras, sammen med statlige organer i Russland og Ukraina.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2002
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.