Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Mislykket Proton-oppskyting

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2002-142, 26.11.2002 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Proton

En Proton K-bærerakett skyter opp kom­mu­ni­ka­sjons­sa­tel­litten Echostar 8, noe som skjedde 2. august 2002. Det var en tilsvarende Proton-variant som sist natt mislyktes i å plassere Astra 1K i ønsket bane. (International Launch Services)

Proton K-bæreraketten startet fra Bajkonur-kosmodromen klokken 00.04 i dag, tirsdag 26. november 2002. Nyttelast var kom­mu­ni­ka­sjons­sa­tel­litten Astra 1K.

Alle de tre trinnene i Proton K fungerte normalt, og plasserte nyttelasten i en parkeringsbane i 175,5 km høyde. Etter at det tredje trinnet, Block DM, hadde plassert Astra 1K i denne banen, forble trinnet festet til nyttelasten.

Block DM skulle starte på nytt 73 minutter og 22 sekunder etter oppskytingsstart. Under denne andre avfyringen av trinnet skulle banens høyeste punkt heves til nesten 35 800 km høyde. Når så Block DM/Astra 1K nådde opp til denne høyden, skulle Block DM avfyres for tredje gang, 6 timer og 14 minutter etter oppskytingsstart. Da skulle høyden til banens laveste punkt heves til 3342 km, samtidig som inklinasjonen skulle reduseres til 26,3°.

Noe gikk galt med den andre avfyring av Block DM. Dermed er Astra 1K strandet i en vel 175 km høy jordbane, og ubrukelig til sitt formål. Satellitten er koblet fra Block DM.

Proton K er bygd av den russiske bedriften Khrunitsjev. Sammen med Energia, som bygger Block DM-trinnene, og amerikanske Lockheed Martin, har Khrunitsjev dannet International Launch Services (ILS). ILS markedsfører Proton K internasjonalt, og stod for nattens oppskyting.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2002
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.