Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Sojuz TMA-1 skutt opp

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2002-128, 30.10.2002 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Sojuz TMA1

Sojuz TMA-1 på toppen av Sojuz FG-bæreraketten ved Bajkonur-kosmodromen. (Energia)

Sojuz FG-bæreraketten med Sojuz TMA-1 på toppen tok av fra Bajkonur-kosmodromen klokken 04.11.11 norsk tid i dag, onsdag 30. oktober 2002. Om bord er Sergeij Zaletin (kommandør), Jurij Valentinovitsj Lontsjakov (ferdingeniør) og ESA-astronauten Frank De Winne (Belgia). Ferden har betegnelsen Odissea.

Mange var nok lettet over at oppskytingen gikk akkurat som planlagt og som vanlig, etter den mislykkede oppskytingen med en Sojuz U-bærerakett 15. oktober 2002 (se En drept da Sojuz-bærerakett eksploderte (eRomfart 2002-117)). Selv om Sojuz U- og Sojuz FG-bærerakettene er svært like, har russerne en langt grundigere kvalitetskontroll av Sojuz FG-versjonen, som brukes til bemannede oppskytinger. Derfor er de to bærerakettene ikke så sammenliknbare som deres likhet kan tyde på.

Sojuz TMA-1 skal koble seg til den internasjonale romstasjonen klokken 06.00 norsk tid fredag 1. november 2002. Lukene inn til romstasjonen skal åpnes klokken 07.30.

Hovedformålet med ferden er å bringe et nytt Sojuz-romfartøy til romstasjonen, for å erstatte Sojuz TM-34. De tre romfarerne skal lande i Sojuz TM-34 i Kasakhstan søndag 10. november 2002 klokken 01.03 norsk tid. Sojuz TMA-1 vil bli etterlatt ved romstasjonen, som «livbåt» for langtidsbesetningen der. Under oppholdet i romstasjonen skal de tre bidra i arbeidet om bord. De Winne skal utføre 23 vitenskapelige forsøk under sitt opphold der.

Sojuz TMA1

Frank De Winne får hjelp til å justere romdrakten, før oppskytingen i Sojuz TMA-1. (Energia)

Først for omtrent en måneds tid siden ble besetningen for Sojuz TMA-1 klar, noe som er uvanlig sent. Riktignok har det lenge vært klart at Zaletin og De Winne skulle fly ferden. Lontsjakov kom inn i bildet på et svært sent tidspunkt, og markerte slutten på en farse som pågikk i ukevis fra sensommeren 2002. Opprinnelig var det nemlig meningen at tredje person på denne ferden skulle vært en romturist.

Denne tredje personen var Lance Bass, en 23 år gammel amerikansk popstjerne, i gruppen 'NSync. Han meldte seg våren 2002 som ny interessent til å bli med opp i rommet som turist, etter Dennis Tito og Mark Shuttleworth. Mens de to sistnevnte betalte for sine ferder med egne penger, skulle en gruppe ukjente sponsorer dekke ferden til Bass. Kort fortalt var tanken å lage film og fjernsynsprogrammer fra Bass' ferd, som skulle sørge for inntjening av utgiftene. Et noe obskurt selskap i USA hadde den formelle kontakten med russerne om dette. Det sørget for at Bass kom i gang med kosmonauttrening i Stjernebyen utenfor Moskva.

Utpå ettersommeren i år begynte russerne å etterlyse litt betaling for avtalen. Da startet farsen. Lederen for det amerikanske firmaet kom med den ene unnskyldningen og det ene tomme løftet om betaling etter det andre. Russerne satte til slutt en «endelig» frist. Fristen viste seg etter hvert å være den første «endelige» av flere.

Mange har pekt på at måten russerne stadig vekk lot den ene «endelige» fristen etter den andre passere, tyder på at de virkelig har et sterkt behov for de pengene de ville fått om Bass' sponsorer hadde betalt. Offisielt heter det at Tito og Shuttleworth hver betalte 20 millioner amerikanske dollar for sine ferder, og at Bass måtte ha bladd opp samme beløp. Uoffisielt har det vært hevdet at den reelle prisen ikke er 20 millioner dollar, men 12-14 millioner dollar.

Uansett ville det vært kjærkomne penger for russerne. En kilde innen Energia har opplyst at det koster 10 millioner amerikanske dollar å bygge et Sojuz-romskip og 55 millioner dollar å skyte det opp. Det hevdes også at Energia har stor gjeld, og skal ha vært nødt til å ta opp banklån, fordi den russiske staten ikke bidrar med avtalte midler til den internasjonale romstasjonen.

Nå har det lenge vært klart at Bass ikke ville bli med på denne Sjuz-ferden. I september 2002 ble han «kastet ut» fra Stjernebyen, på grunn av uteblitt betaling. Selv for trengende russere var det en grense for hvor lenge de ville høre på tåkeprat og tomme løfter fra sin amerikanske avtalemotpart.

Ikke lenge etterpå slapp imidlertid Bass inn i Stjernebyen igjen, for å fortsette treningen. Bass har selv uttalt at han hadde en personlig interesse av dette. Det er noe uklart hvem som da la penger på bordet, men det har vært antydet at Bass selv betalte det treningsprogrammet kostet. Samtidig ble det ymtet om at en ny sponsor var på banen, Pepsi Cola, og at målet var å få Bass med på neste Sojuz-ferd, i april 2003. Selv skal han imidlertid ha sagt at det ikke er aktuelt for ham, så farsen er tydeligvis ikke slutt.

Da det ble klart at Bass ikke ville komme med på Sojuz TMA-1, opplyste russerne at han ville bli erstattet av en nyttelastbeholder. Med innhold skulle nyttelasten ha samme vekt som Bass i romdrakt. Ganske så brått bestemte imidlertid russerne seg for at de heller ville sende med Lontsjakov. Lontsjakov var opprinnelig medlem av reservebesetningen for Sojuz TMA-1, og selvsagt velkvalifisert for ferden.

Siste helgs terroraksjon i Moskva førte for øvrig til sterkt skjerpet beredskap ved Bajkonur-kosmodromen. Deltakere i turistgrupper som hadde billetter til kosmodromen i tilknytning til oppskytingen, fikk trukket tilbake visaene sine.

Besetning Sojuz TMA-1

Besetningen i Sojuz TMA-1, fra venstre: Jurij Lontsjakov, Sergeij Zaletin og Frank De Winne. (ESA/Star City)

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2002
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.