Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Leonardo koblet til den internasjonale romstasjonen

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2002-064, 09.06.2002 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Om ettermiddagen norsk sommertid lørdag 8. juni 2002 ble forsyningsmodulen Leonardo koblet til den internasjonale romstasjonen. Ved hjelp av romfergens manipulatorarm ble modulen løftet ut av Endeavours lasterom og koblet til luken på den siden av Unity som vender ned mot Jorden.

Leonardo har med mer utstyr enn noen av de fire tidligere forsyningsmodulene som har vært fraktet til romstasjonen. Vel 2,5 tonn med utstyr er om bord i modulen. Etter sammenkoblingen til romstasjonen skal romfarerne først frakte alt utstyr fra Leonardo over i romstasjonen. Deretter vil Leonardo bli lastet med søppel og annet utstyr som skal til Jorden. Mot slutten av STS-111 vil Leonardo bli svingt ned i Endeavours lasterom igjen, og bli tatt med tilbake hit.

Natt til samme lørdag overtok den nye rom­sta­sjons­be­set­ning­en formelt sine roller. Da ble deres Sojuz-seter fraktet fra Endeavour og over til Sojuz-romfartøyet som er tilkoblet romstasjonen. Samtidig ble setene til den gamle besetningen fraktet motsatt vei, og inn i Endeavour. Den nye besetningen består av Valerij Korzun (kommandør), Sergei Tretsjev og Peggy Whitson (ikke Williams, som jeg i farten kom til å skrive i Endeavour skutt opp på STS-111 (eRomfart 2002-061)). Alle kom opp med Endeavour. Den avtroppende besetningen består av Jurij Onufrienko (kommandør), Daniel Bursch og Carl Walz.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2002
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.