Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Sojuz TM-34 skutt opp

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2002-052, 25.04.2002 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Sojuz TM-34

Sojuz TM-34 fraktes til oppskytingsrampen. (Energia)

Oppskytingen startet fra Bajkonur-kosmodromen klokken 08.27 norsk sommertid i dag, torsdag 25. april 2002. Mindre enn 10 minutter senere var Sojuz-romfartøyet i jordbane.

Om bord er Jurij Gidzenko, italieneren Roberto Vittori og sydafrikaneren Mark Shuttleworth. Vittori er ESA-astronaut. Shuttleworth er den første afrikaner i rommet og historiens andre romturist, i den forstand at han ble det andre menneske i rommet som selv har betalt alle kostnader for ferden sin. Den første var amerikaneren Dennis Tito (se Historiens første romturist skutt opp i Sojuz TM-32 (eRomfart 2001-080), Sojuz TM-32 koblet til den internasjonale romstasjonen (eRomfart 2001-082) og Sojuz TM-31 har landet med den første romturisten (eRomfart 2001-085)).

Gidzenko skal koble Sojuz TM-34 til den internasjonale romstasjonen ved 10-tiden norsk sommertid førstkommende søndag, 28. april 2002. De tre besetningsmedlemmene skal oppholde seg i romstasjonen i omkring 8 døgn. Deretter vender de tilbake til Jorden med Sojuz TM-33, mens Sojuz TM-34 blir etterlatt koblet til romstasjonens Zarja-modul.

Hovedformålet med denne ferden er rett og slett å bytte Sojuz-romfartøy ved romstasjonen. Sojuz fungerer der som «livbåt» for rom­sta­sjons­be­set­ning­en. Om det oppstår en nødsituasjon og de raskt må forlate romstasjonen, vender de tilbake til Jorden i det Sojuz-romfartøyet som til enhver tid er tilkoblet. Systemene om bord i Sojuz tåler bare et opphold på omkring et halvt år i rommet. Derfor må Sojuz-romfartøyer byttes ut med tilsvarende intervall.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2002
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.