Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Leonardo koblet til den internasjonale romstasjonen

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2001-121, 13.08.2001 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Tilkoblingen skjedde klokken 17.54 norsk sommertid i dag, mandag 13. august 2001. Romfergens manipulatorarm ble brukt til å svinge forsyningsmodulen Leonardo opp fra Discoverys lasterom og til en luke på siden av Unity-modulen.

I Leonardo er det omtrent 3 tonn med utstyr til romstasjonen. De største komponentene som er med, er vitenskapelige eksperimentseksjoner. Seksjonene fraktes ut av Leonardo og plugges inn på plass i ledige posisjoner langs vegger og tak i andre trykkmoduler. Dessuten er det med mat, klær, datautstyr, annet utstyr til forskjellige eksperimenter og ulike reservedeler. Når Leonardo er losset for utstyr, vil romfarerne laste inn avfall, utstyr som må repareres, klær som skal vaskes, osv. Mot slutten av Discoverys opphold ved romstasjonen vil Leonardo bli flyttet tilbake i lasterommet på romfergen, og tatt med tilbake til Jorden.

Noe etter klokken 21 i kveld var romfarerne ferdige med å bytte seter i Sojuz-romfartøyet som er tilkoblet Zarja-modulen. Hvert Sojuz-sete er spesialformet for akkurat den personen som skal sitte i det. Den nye romstasjonsbesetningen hadde med egne Sojuz-seter i Discovery. Setene til den nåværende romstasjonsbesetningen ble tatt ut av Sojuz og fraktet over i romfergen. Samtidig ble setene til den nye besetningen flyttet motsatt vei. Kommandør for den nåværende besetningen, Jurij Usatsjev, er likevel fortsatt kommandør i romstasjonen. Like før Discovery skal koble seg fra romstasjonen, vil Frank Culbertson i den nye besetningen overta som kommandør.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2001
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.