Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Endeavour koblet fra den internasjonale romstasjonen

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2001-081, 29.04.2001 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Endeavour ble koblet fra den internasjonale romstasjonen klokken 19.34 norsk sommertid i dag, søndag 29. april 2001. En foreløpig beslutning om dette ble tatt sent om kvelden lørdag 28. april, og senere bekreftet.

Beslutningen om hvorvidt Endeavour skulle koble seg fra romstasjonen i dag, måtte tas senest ved 5-tiden norsk sommertid i dag. Det var for at Sojuz TM-32 skulle kunne gjøre de nødvendige banejusteringer. Dersom Endeavours opphold ved romstasjonen hadde måttet forlenges til mandag 30. april, måtte Sojuz TM-32 ha gått inn i en 24 timers ventebane. Da ville Sojuz TM-32 ha blitt koblet til romstasjonen om morgenen tirsdag 1. mai, istedenfor mandag 30. april. NASA var sterkt imot at Sojuz TM-32 skulle koble seg til romstasjonen mens Endeavour ennå var der. (Se også Dataproblemer forlenger Endeavours tilkobling til den internasjonale romstasjonen (eRomfart 2001-079).)

Som meldt i nevnte eRomfart, ble Canadarm2 brukt til å «overrekke» Spacelab-pallen til romfergens manipulatorarm sent om kvelden norsk tid lørdag 28. april 2001. Klokken 23.51 hadde romfergens manipulatorarm plassert Spacelab-pallen i Endeavours lasterom.

I morges, søndag 29. april 2001, greide man å få i drift den tredje av de tre kommando- og kontrolldatamaskinene man har hatt problemer med. Da fikk man i drift maskinens harddisk. En av de tre originale kommando- og kontrolldatamaskinene er erstattet av en annen datamaskin fra Destiny. Den originale kommando- og kontrolldatamaskinene er med Endeavour tilbake til Jorden.

NASA hadde som internt krav at minst to av disse maskinene måtte være i drift for at man ville gi klarsignal til at Endeavour kunne koble seg fra romstasjonen. Man ønsket å ha primærmaskinen i drift, med en reservemaskin. Som nevnt i tidligere eRomfart, er man helt avhengige av disse maskinene for å kunne ha direkte kommunikasjon mellom romstasjonen og bakken. I de dagene man har hatt problemer med disse maskinene, har man vært avhengige av å bruke Endeavour som reléstasjon for kommunikasjonen mellom romstasjonen og bakken.

Etter fem døgns intenst arbeid mener ekspertene nå å ha funnet årsaken til problemene med de tre kommando- og kontrolldatamaskinene i romstasjonen. De mener årsaken er at harddiskene i to av maskinene sviktet omtrent samtidig, noe det er svært usannsynlig skal skje.

Siden Endeavour nå har forlatt romstasjonen, er det klart for tilkobling av Sojuz TM-32. Romfartøyet kommer til å koble seg til sideluken på Zarja-modulen som vender ned mot Jorden, klokken 09.52 norsk sommertid mandag 30. april 2001. Romfarerne om bord i Sojuz TM-32 vil da ta seg inn i romstasjonen ved 11.20-tiden.

Endeavour skal lande ved Kennedy-romsenteret klokken 14.59 norsk sommertid tirsdag 1. mai 2001.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2001
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.