Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

NASA oppgir motstanden mot Dennis Titos Sojuz-ferd

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2001-076, 25.04.2001 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

De internasjonale partnerne bak den internasjonale romstasjonen har offisielt gjort et «unntak» for Dennis Titos ferd til romstasjonen. Det opplyste NASA i en pressemelding i går, tirsdag 24. april 2001. Som «motytelse» har Russland gått med på at partnerne bak romstasjonen sammen skal utarbeide, og overholde, felles retningslinjer for fremtidige besøk til romstasjonen av ikke-profesjonelle astronauter.

Ifølge avtalen for Titos ferd skal han ledsages av ett av medlemmene av romstasjonsbesetningen, når han er i de amerikanske modulene Destiny og Unity. Mesteparten av tiden vil han tilbringe i de russiskbygde modulene Zvezda og Zarja.

Dermed synes alt klart for historiens første «ekte» «romturist», Dennis Tito. Riktignok har personer uten full romfarerutdannelse tidligere vært i rommet, som for eksempel en japansk journalist og et par amerikanske politikere. Tito blir imidlertid første person i rommet som selv fullt ut betaler for ferden og oppholdet der, og som reiser ut dit rett og slett for sin egen fornøyelse og uten noen oppdrag pålagt av andre. I så henseende er han den første romturisten.

Tito skal skytes opp sammen med kosmonautene Talgat Musabajev og Jurij Baturin i et Sojuz-romfartøy klokken 09.38 norsk sommertid lørdag 28. april 2001. Han betaler 20 millioner dollar for fornøyelsen.

Se også Amerikansk/russisk krangel om romturist (eRomfart 2001-056) og Fastlåst om Dennis Tito (eRomfart 2001-058).

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2001
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.