Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Amerikansk/russisk krangel om romturist

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i eRomfart, nummer 2001-056, 20.03.2001 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Den amerikanske millionæren Dennis Tito kjøpte seg i 2000 plass på en ferd til romstasjonen Mir (se Amerikansk forretningsmann til Mir? (Kortnytt 2000-102)). Kontrakten ble inngått med MirCorp, et privat firma som igjen hadde avtale med RKK Energia om å finansiere driften av Mir. MirCorp hadde en rekke luftige planer for å skaffe penger til å drive Mir, som ikke ble realisert.

Da det ble klart at Russland aktet å styrte Mir i havet, overtok den russiske romadministrasjonen, Rosaviacosmos, kontrakten med Tito. De lovet ham plass på en Sojuz-ferd til den internasjonale romstasjonen, og har ført opp Tito som besetningsmedlem på en Sojuz-ferd som skal skytes opp 30. april 2001. Prisen Tito skal betale er rundt 20 millioner dollar. Tito skal fly sammen med Talgat Musabajev og Jurij Baturin. De skal levere et nytt Sojuz-romfartøy til romstasjonen, oppholde seg i den noen døgn og så vende tilbake til Jorden med den Sojuz-kapselen som nå er koblet til romstasjonen.

Et Sojuz-romfartøy må alltid være tilkoblet romstasjonen, slik at besetningen der har en «livbåt» i tilfelle en nødsituasjon krever rask evakuering. Sojuz har enkelte komponenter og systemer med en levetid på bare rundt et halvt år. Følgelig må det jevnlig sendes opp et nytt Sojuz-romfartøy til romstasjonen.

Avtalen mellom Tito og Russland har mildest talt vært upopulær i NASA, som ikke har noe ønske om at folk skal få kjøpe seg plass på en tur til romstasjonen. Riktignok er NASA positiv til en kommersialisering av romstasjonen og aktivitetene i den, men man tenker nok da helst på ulike former for forskning og utvikling rettet mot fremtidig produksjon av ulike produkter. Blant vestlige observatører er det nok også stor enighet om at Russland har solgt et sete til Tito rett og slett for å få inn penger.

Sojuz-ferden i april betales av Russland. Slik sett er landet i sin fulle rett til å ta med hvem de vil om bord i Sojuz. Når det gjelder besøket i romstasjonen, har Russland USA og andre internasjonale partnere å ta hensyn til.

NASA har full støtte for sitt syn blant de andre internasjonale partnerne i romstasjonsprosjektet. Forhandlinger om situasjonen har vært ført, men uten at de har gitt noen løsning på floken.

Formelt sier NASA de ikke vil ha Tito opp i april, fordi det da er en meget hektisk arbeidsperiode om bord. Videre anfører de at Tito ikke har tilstrekkelig trening i nødprosedyrer og heller ikke nok kunnskap om de forskjellige systemene om bord. Spesielt i en eventuell nødsituasjon kan det være av avgjørende betydning at alle er godt drillet i hva de skal gjøre, hvilke systemer som må aktiveres eller deaktiveres, osv.

Striden om Tito toppet seg på en måte ved Johnson-romsenteret i Houston i går, mandag 19. mars 2001. Da kom Musabajev, Baturin, Tito og deres reservebesetning dit for å trene i en uke. Mye av treningen skulle gå ut på å gjøre seg kjent i de amerikanske modulene av den internasjonale romstasjonen. Tito ble, med visse formalistiske begrunnelser, nektet adgang til Johnson-romsenteret. Musabajev og Baturin gjorde det klart at de ikke aksepterte at Tito ble nektet adgang. De sa at de kom dit for å trene som en komplett besetning, og at Tito da måtte være med. NASAs representanter gikk ikke med på dette. Saken endte med at Musabajev, Baturin, Tito og de to russiske kosmonautene i reservebesetningen forlot Johnson-romsenteret. Bare den tyske ESA-astronauten Thomas Reiter, som er tredje person i reservebesetningen, dro inn på Johnson-romsenteret.

Rosaviacosmos skal i dag, tirsdag 20. mars 2001, ha gitt Musabajev og Baturin ordre om å gå i gang med treningen ved Johnson-romsenteret. Samtidig understreker organisasjonen at de er fast bestemt på at Tito skal være med på Sojuz-ferden i april.

NASA har tillyst en pressekonferanse i kveld norsk tid om Sojuz-treningen ved Johnson-romsenteret.

 
Forrige eRomfart | Neste eRomfart | Alle eRomfart 2001
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.