Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Sojuz TM-31 koblet til den internasjonale romstasjonen

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Kortnytt, nummer 2000-180, 02.11.2000 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Klokken 10.21 norsk tid i dag, torsdag 2. november 2000, ble Sojuz TM-31 koblet til akterenden av Zvezda. Det var første gang et Sojuz-romfartøy ble koblet til romstasjonen, og det var den første langtidsbesetningen som da ankom komplekset i jordbane. De tre som er om bord er: William Shepherd (kommandør om bord, fra USA), Jurij Gidzenko og Sergei Krikalev (Russland).

Gidzenko og Krikalev åpnet lukene inn til Zvezda en drøy time etter sammenkoblingen, klokken 11.23 norsk tid. Deretter fløt de to inn i Zvezda, og Shepherd fulgte etter litt senere. Ifølge en NASA-talsperson hadde Shepherd i god tid før oppskytingen bestemt seg for at de to russerne skulle få æren av å bli de første som tok romstasjonen i permanent bruk.

Ikke lenge etter at Zvezda var tatt i bruk, ble også lukene til nabomodulen Zarja åpnet. Lukene videre inn til Unity vil først bli åpnet i desember 2000. (Se Alt klart for den første langtidsbesetningen til den internasjonale romstasjonen (Kortnytt 2000-175).)

Etter at besetningen var kommet om bord i romstasjonen, foreslo Shepherd overfor NASA-sjefen Daniel Goldin at romstasjonen skulle kalles Alfa. En tid i 1990-årene brukte man denne betegnelsen på det da planlagte romstasjonskomplekset. I sin tid fikk for øvrig romstasjonen det offisielle navnet «Freedom» av daværende president Ronald Reagan. Det navnet falt imidlertid bort da romstasjonen senere ble internasjonal med russisk deltakelse. Etter det har man ikke greid å finne noe navn for den, men omtaler den bare med den noe upraktiske betegnelsen «den internasjonale romstasjonen» (på engelsk «International Space Station», som gjerne forkortes til ISS).

Før oppskytingen sist tirsdag hadde Shepherd uttalt at han mente romstasjonen burde ha et eget navn, slik alle andre fartøyer har. I en samtale med Goldin like etter at de var kommet om bord i romstasjonen, sa Shepherd: «Vi har en anmodning. Den første besetningen til romstasjonen ber om tillatelse til å bruke radiokallesignalet Alfa.» Noe «tatt på sengen» svarte Goldin: «Foreløpig kan dere bruke Alfa.» Etter at flere andre fremtredende personer hadde snakket med besetningen, avsluttet Goldin med å si: «Jeg vil være mer konkret. Jeg synes det er en flott sak, og ikke bare for i dag, men gir tillatelse til å bruke »romstasjonen Alfa« så lenge den første besetningen oppholder seg om bord.»

 
Forrige Kortnytt | Neste Kortnytt | Alle Kortnytt 2000
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.