Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Alt klart for den første langtidsbesetningen til den internasjonale romstasjonen

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Kortnytt, nummer 2000-175, 30.10.2000 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Oppskytingen skal skje fra Bajkonur i Kazakhstan, med start klokken 08.53 norsk tid i morgen, tirsdag 31. oktober 2000. Om bord i Sojuz-romfartøyet skal Jurij Gidzenko, Sergei Krikalev (Russland) og William Shepherd (USA) være. Så lenge de er om bord i Sojuz, er Gidzenko kommandør og øverste sjef. Vel om bord i romstasjonen overtar Shepherd den rollen. USA har insistert på at den første langtidsbesetningen i romstasjonen skal ha amerikansk sjef.

Sojuz-romfartøyet vil, som vanlig også ved ferder til Mir, tilbringe to døgn etter oppskyting med å komme inn i samme bane som og koble seg sammen med romstasjonen. Sammenkoblingen skal skje klokken 10.20 norsk tid torsdag 2. november 2000. Romfarerne vil ikke koble seg til den luken romfergene hittil har brukt, på Unity-modulen. Sojuz vil isteden bli koblet til enden av den russiskbygde Zvezda-modulen.

Omtrent 90 minutter etter sammenkoblingen vil romfarerne åpne lukene inn til Zvezda og ta seg inn i romstasjonen. NASA håper det skal markere starten på en permanent menneskelig tilstedeværelse i verdensrommet, der besetninger avløser hverandre uten at romstasjonen noen gang er tom for folk. Får NASA rett, er dagen i dag litt historisk: Det er siste dag i menneskehetens tid på Jorden at det ikke er mennesker i verdensrommet. Og John Young og Robert Crippens oppglødde utbrudd fra den første romfergeferden i april 1981 blir omsider virkelighet: «Vi er i rommet for å bli!»

I øyeblikket er Progress M1-3 koblet til den luken Sojuz skal koble seg til om noen dager. De siste dagene har man, via fjernkontroll fra bakken, overført de siste restene av drivstoff fra tanker i Progress og til Zarja-modulen. Zarja er koblet til Zvezda i motsatt ende av Progress. Sistnevnte vil bli koblet fra romstasjonen onsdag 1. november, styrt ned i atmosfæren og brenne opp der. Dermed frigjøres sammenkoblingsluken til Sojuz ankommer den påfølgende dagen.

Frem til romfergen Endeavour ankommer med solcellepaneler i desember 2000, vil de tre romfarerne bare kunne oppholde seg i Zvezda og Zarja. Lukene mellom Zarja og Unity vil være stengt. Grunnen er at man i størst mulig grad ønsker å holde Z1-modulen, som solcellepanelene skal monteres til, solbelyst og varm. Mer presist ønsker man å holde de fire gyroene i Z1-modulen, som ennå ikke er tatt i bruk, varme. Siden Z1-modulen er koblet til Unity, betyr dette at Unity må holdes solbelyst. Dermed vil modulen være for varm innvendig til at det er komfortabelt å oppholde seg der.

Når solcellepanelene er koblet til, vil de produsere nok energi også til varmeelementer som fra da av vil holde gyroene på ønsket temperatur.

Gidzenko, Krikalev og Shepherd skal oppholde seg i romstasjonen i omtrent 4 måneder. De får avløsning av en ny besetning som skal skytes opp med Discovery 15. februar 2001. Når Discovery vender tilbake til Jorden igjen, blir de tre nevnte herrer med, mens avløserne blir igjen.

 
Forrige Kortnytt | Neste Kortnytt | Alle Kortnytt 2000
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.