Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Oppskytingsdato for Zvezda fastsatt

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Kortnytt, nummer 2000-105, 27.06.2000 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

NASA og Russlands romorganisasjon har nå satt 12. juli 2000 som oppskytingsdato for den tredje komponenten, Zvezda (russisk for «stjerne»), til den internasjonale romstasjonen. Oppskytingen skal foregå med en russisk Proton-bærerakett fra Bajkonur-kosmodromen i Kasakhstan.

Zvezda er bygd av Russland, veier nesten 19 tonn, er 13 m lang og har et «vingespenn» på 30 m med solcellepanelene sine. Modulen vil være det første boområdet for romfarere i romstasjonen. Den inneholder blant annet miljøkontrollsystem, system for fordeling av elektrisk energi, datamaskiner, flykontrollsystem og fremdriftssystem. Zvezda har tre rom under trykk og fire sammenkoblingsluker. Senere amerikanske romstasjonskomponenter vil komplementere eller erstatte Zvezda. Likevel vil den alltid være det strukturelle og funksjonelle senteret i den russiske delen av romstasjonen.

Den dårlige russiske økonomien og lav prioritering fra russiske myndigheter har ført til at Zvezda nå er omtrent to år forsinket. NASA inviterte Russland med som partner i romstasjonsprogrammet i 1993 i håp om å spare tid og penger. Resultatet har vært akkurat motsatt. Det anslås at forsinkelsene Russland har påført romstasjonsprogrammet, har kostet NASA rundt 3 milliarder dollar.

En forutsetning for at datoen 12. juli kan overholdes, er at en annen Proton-oppskyting 5. juli skjer uten problemer. Russland hadde problemer med Proton i andre halvår av 1999, med mislykkede oppskytinger 5. juli 1999 (se Nye problemer for Mir (Kortnytt 1999-077)) og 27. oktober 1999 (se Nok en mislykket Proton-oppskyting (Kortnytt 1999-112)). Sviktene skyldtes fabrikasjonsfeil i motorene i Protons andre trinn.

Feilene førte til endringer i rakettmotorene. Den første Proton-oppskytingen med modifiserte motorer ble gjennomført 6. juni 2000, og var vellykket. Neste er, som nevnt, planlagt til 5. juli. Hvis den oppskytingen er vellykket, vil Zvezda bli fylt med drivstoff senere samme dag., koblet til Proton-bæreraketten 6. juli og rullet ut til oppskytingsrampen 7. juli.

Dersom Zvezda ikke blir skutt opp senest 14. juli, må oppskytingen utsettes til rundt 8. august 2000. Grunnen til det er kravet om at romstasjonens solcellepaneler må ta imot maksimalt med sollys i siste del av sammenkoblingsfasen. Den vil komme omtrent to uker etter oppskytingen av Zvezda.

 
Forrige Kortnytt | Neste Kortnytt | Alle Kortnytt 2000
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.