Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Mislykket Sea Launch, vellykket Proton

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Kortnytt, nummer 2000-047, 13.03.2000 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Sea Launch foretok i helgen en mislykket oppskyting fra sin havgående plattform. Den lå ved ekvator i Stillehavet, omtrent 2200 km sydøst for Hawaii og 370 km øst for Juleøya. Oppskytingen startet klokken 15.49 norsk tid søndag 12. mars 2000. Oppskytingskontrollen på et kommandoskip like ved plattformen mistet kontakten med den modifiserte Zenit-bæreraketten etter noen minutter.

Første trinn så ut til å brenne normalt, og ble koblet fra etter et par minutter. I løpet av den syv minutter lange brenntiden for andre trinn fikk oppskytingskontrollen problemer med radioforbindelsen med raketten. Noe senere så man tegn til at raketten var begynt å avvike fra planlagt kurs. Like etter mistet man kontakten med raketten. Man antar at restene av raketten og nyttelasten falt ned i Stillehavet omtrent 4200 km fra opp­skyt­ings­platt­formen.

Nyttelasten var en kom­mu­ni­ka­sjons­sa­tel­litt for ICO Global Communications. Den skulle inngå i ICOs nett av satellitter som skal tilby globale mobiltelefontjenester.

Dette var den tredje oppskytingen Sea Launch foretok, og den første som mislyktes. Første oppskyting var en prøveoppskyting 28. mars 1999 (se Vellykket jomfruoppskyting for Sea Launch (Kortnytt 1999-032)), andre oppskyting 10. oktober 1999 var den første kommersielle oppskytingen (se Første kommersielle Sea Launch-oppskyting var vellykket (Kortnytt 1999-107)).

Sea Launch er et internasjonalt selskap der norske Kværner har en betydelig eierandel.

Russland skjøt opp en Proton-bærerakett med en russisk kom­mu­ni­ka­sjons­sa­tel­litt fra Bajkonur i Kasakhstan i helgen. Oppskytingen startet klokken 05.07 norsk tid søndag 12. mars 2000. Den vellykkede oppskytingen øker tilliten til Proton-bæreraketten, som i juli 2000 skal skyte opp neste og meget viktige komponent til den internasjonale romstasjonen. (Se også Proton skaper problemer for USAs romfergeprogram (Kortnytt 2000-005), Neste romstasjonsmodul skal skytes opp i juli (Kortnytt 2000-029) og Vellykket Proton-oppskyting (Kortnytt 2000-032).)

 
Forrige Kortnytt | Neste Kortnytt | Alle Kortnytt 2000
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.