Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Neste romstasjonsmodul skal skytes opp i juli

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Kortnytt, nummer 2000-029, 11.02.2000 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Den neste modulen, Zvezda (russisk for «stjerne»), til den internasjonale romstasjonen vil bli skutt opp i tidsrommet 8.-14. juli 2000. Oppskytingen skal foregå med en russisk Proton-bærerakett fra Bajkonur-kosmodromen i Kasakhstan.

Den omtrent 19 tonn tunge Zvezda-modulen inneholder blant annet boligkvarterene for de første besetningene som skal bebo romstasjonen. Videre har den systemer for miljøkontroll, kontroll og fordeling av elektrisk energi, datasystem, ferdkontrollsystem og rakettmotorer. Selv om mange av disse systemene vil bli supplert eller erstattet av senere amerikanske komponenter, vil Zvezda hele tiden forbli det strukturelle og funksjonelle senteret for den russiske delen av romstasjonen. Zvezda er vel 13 m lang og har solcellepaneler med en total spennvidde på nesten 30 m.

Dersom Zvezda omsider skytes opp i juli, blir det vel to år etter de opprinnelige planene. Siden Zvezda må være på plass før flere moduler til romstasjonen kan skytes opp, er det nå kø av komponenter som venter på tur.

Hovedårsaken til den formidable forsinkelsen er Russlands økonomiske problemer. Landet er ansvarlig for å finansiere og bygge modulen. Bevilgninger til dette har imidlertid vært forholdsvis lavt prioritert, til tross for et betydelig amerikansk press. Det er også amerikansk press som ligger bak den nå annonserte oppskytingsdatoen i juli.

Etter den siste mislykkede oppskytingen av Proton, uttalte russiske kilder at Zvezda først kunne skytes opp i august 2000 (se Proton skaper problemer for USAs romfergeprogram (Kortnytt 2000-005)). Dette førte til mange forbitrede kommentarer fra både amerikanske politikere og Dan Goldin, sjefen for den amerikanske romorganisasjonen NASA. Enda mer opphisset ble stemningen i USA sa Russland besluttet å sende enda en besetning til Mir, og før det et Progress-romfartøy (se Progress-romfartøy skutt opp (Kortnytt 2000-019)). Dette Progress-romfartøyet, med betegnelsen Progress M1-1, er modifisert utgave som egentlig er tiltenkt bruk mot den internasjonale romstasjonen. Etter at Russland besluttet å bruke dette Progress-romfartøyet (og pengene dette krever) mot Mir istedenfor senere mot den internasjonale romstasjonen, sa Goldin rett ut: «At vi er frustrerte og skuffede, er mildt sagt.»

Den amerikanske frustrasjonen og irritasjonen over Russlands uvilje til å sende Mir ned i havet og satse sine rubler på den internasjonale romstasjonen istedenfor på Mir, har ført til at Goldin nå har besluttet å sende opp en ekstra amerikansk modul til romstasjonen. Modulen, med betegnelsen Interim Control Module (ICM), er en slags sterkt forenklet versjon av Zvezda. ICM er alt delvis bygd, men Goldin har nå beordret den fullført og skutt opp mot slutten av 2000.

ICM vil ha rakettmotorer for banejusteringer og har et miljøkontrollsystem slik at mennesker kan bo om bord, men ikke på permanent basis. Modulen kan også fungere som en midlertidig erstatning for Zvezda om sistnevnte aldri kommer opp i rommet.

 
Forrige Kortnytt | Neste Kortnytt | Alle Kortnytt 2000
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.