Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Historiens minste satellitter i drift

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Kortnytt, nummer 2000-026, 09.02.2000 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

De to tvillingsatellittene veier hver bare 225 g og er mindre enn vanlig kortstokk. Riktignok finnes det mindre og lettere legemer enn disse i jordbane, men da er det snakk om romskrap og ikke aktive satellitter. Disse to satellittene er de hittil minste som er bygd som satellitter, og som det er mulig å kommunisere med. Begge går i jordbane forbundet med en snor mellom seg.

Flere døgn etter planen ble de to satellittene søndag 6. februar 2000 dyttet ut fra modersatellitten, Orbiting Pico-satellite Automatic Launcher (OPAL). Først et par dager senere kunne man fra bakken kommunisere med dem. Grunnen til forsinkelsen var at bakkeantennen som skulle brukes til å kommunisere med dem, den 45 m store parabolantennen ved Stanford University, var opptatt med å lytte etter eventuelle signaler fra Mars Polar Lander.

Satellittene er to av nesten ett dusin små satellitter som ble skutt opp onsdag 26. januar 2000 fra Vandenberg Air Force Base i California, USA. Bæreraketten var en Minotaur-rakett, som blant annet hadde noen rakettmotorer fra langdistanseraketter av typen Minuteman II, som var tatt ut av drift. Satellittene inngår i et prosjekt hos USAs Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). Forskere der ser for seg en fremtid der de kan ha en sverm av slike små, billige satellitter som samler inn data og overfører dem til bakkestasjoner.

Den lave vekten gjør at satellittene klassifiseres som pikosatellitter, som er satellitter med en masse på under 1 kg. Satellitter med masser i området 1-10 kg betegnes nanosatellitter, 10-100 kg kalles mikrosatellitter, 100-1000 kg små satellitter, mens satellitter med masse på over 1000 kg kalles vanlige satellitter. Den minste kategorien man i dag snakker om er femtosatellitter, som vil ha en masse på under 0,1 kg.

 
Forrige Kortnytt | Neste Kortnytt | Alle Kortnytt 2000
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.