Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Nok en mislykket Proton-oppskyting

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Kortnytt, nummer 1999-112, 28.10.1999 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

For andre gang på under fire måneder falt i går en russisk Proton-bærerakett ned under oppskyting. Oppskytingen startet onsdag 27. oktober 1999 klokken 18.16 norsk tid. Nyttelast var en Express A1 kom­mu­ni­ka­sjons­sa­tel­litt.

Svikten skjedde i andretrinnet, omtrent 3 minutter og 40 sekunder etter starten av oppskytingen. Også den forrige mislykkede Proton-oppskytingen, 5. juli 1999 (se Nye problemer for Mir (Kortnytt 1999-077)), skyldtes en svikt i andretrinnet. Den gangen ble skylden for fiaskoen lagt på en motor i andretrinnet, som eksploderte. Ifølge den offisielle granskingsrapporten skyldtes den ulykken at en sveisesøm, som holdt et turbindeksel på plass, sviktet i en turbinpumpe. Det førte til brann i turbinen. Rapporten tilføyer at situasjonen «kan ha blitt forverret ved at mikropartikler kom inn under påfyllingen av drivstoff».

Mellom ulykkene i juli og i går har det vært to vellykkede Proton-oppskytinger, henholdsvis 6. og 26. september 1999.

Gårsdagens mislykkede oppskyting kan føre til ytterligere forsinkelser i romstasjonsprogrammet. Neste modul, den russiskbygde Zvezda-modulen, skulle etter planene før gårsdagens ulykke, skytes opp en gang i perioden 26.12.1999-16.01.2000. Modulen er allerede sterkt forsinket i forhold til de opprinnelige planene, fordi russerne har hatt svært store problemer med å skaffe penger til byggingen av den. Nå er det grunn til å tro at både den og romstasjonsprogrammet videre vil bli enda mer forsinket.

Før oppskytingen av Zvezda var det planlagt to andre Proton-oppskytinger, begge i siste halvdel av november. Også de blir nok nå utsatt.

 
Forrige Kortnytt | Neste Kortnytt | Alle Kortnytt 1999
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.