Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Nye problemer for Mir

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Kortnytt, nummer 1999-077, 14.07.1999 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

Forrige uke hadde besetningen om bord problemer med at det tydeligvis var en liten lekkasje fra romstasjonen. Mandag 12. juli 1999 fant man omsider at lekkasjen var i modulen med luken som brukes når kosmonauter skal utenfor romstasjonen. Kommandøren i Mir, Viktor Afanasijev, har brukt mange timer i modulen for å finne nøyaktig hvor lekkasjen er.

Mandag 5. juli 1999 eksploderte en Proton-bærerakett omtrent 5 minutter etter at oppskytingen hadde startet fra Bajkonur-kosmodromen i Kasakhstan. Store deler av bæreraketten og nyttelasten, blant dem en enkeltdel på hele 80 tonn, falt ned nær Salamalkol i Kasakhstan. En del på 200 kg falt ned foran et hus i landsbyen Gorbusjevka i samme område.

Hendelsen førte til at Kasakhstan med umiddelbar virkning forbød alle oppskytinger fra Bajkonur, noe som kan få kritiske følger for besetningen i Mir. Tirsdag 20. juli skal et ubemannet Progress-romfartøy etter planen skytes opp fra Bajkonur, med forsyninger til Mir. Dette er forsyninger som Mir-kosmonautene må ha for å holde seg i live frem til 21. august, som er datoen de skal vende tilbake til Jorden. Dersom oppskytingen ikke kan foretas 20. juli, vil jordrotasjonen føre til at Mirs bane blir mer og mer ugunstig for en Progress-oppskyting. I så fall må en del av nyttelasten etterlates på bakken, og erstattes med ekstra drivstoff som trenges for å kompensere for Mirs mer ugunstige bane.

Hvis man ikke får skutt opp Progress i tide, må Mir-besetningen bruke Sojuz-romfartøyet som er koblet til romstasjonen, til å vende tilbake til Jorden før planen.

 
Forrige Kortnytt | Neste Kortnytt | Alle Kortnytt 1999
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.