Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Romfartøyer til Merkur og kometkjerne

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Kortnytt, nummer 1999-076, 14.07.1999 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

NASA har godkjent to nye prosjekter i sitt Discovery-program: Messenger og Deep Impact.

Messenger er en forkortelse for MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry and Ranging, og er navnet på et ubemannet romfartøy som skal inn i bane rundt Merkur. Romfartøyet skal ha med syv instrumenter, og vil foreta den første globale kartleggingen av planeten. Messenger skal skytes opp i mars-april 2004, passere Venus 25. oktober 2006 og 6. juni 2007, passere Merkur 15. januar 2008 og 6. oktober 2008 og gå inn i bane rundt Merkur 30. september 2009. Der vil man i ett år følge romfartøyet og ta ned data fra observasjonene det skal gjøre fra Merkur-bane.

Det eneste romfartøyet som har passert nær Merkur, er USAs Mariner 10. Det passerte Merkur tre ganger i 1974/75, hver gang over samme halvkule av planeten. Derfor har vi nærbilder bare av den ene halvkulen av Merkur.

Deep Impact skal skytes opp i januar 2004 og bokstavelig talt møte kometen Tempel 1 den 4. juli 2005. Et 500 kg tungt kopperprosjektil som skytes ut fra moderromfartøyet, vil denne dagen kollidere med kometkjernen med en hastighet på 10 km/s (36 000 km/h). Når prosjektilet treffer kometkjernen, som i hovedsak består av is med innblandet støv og småstein, vil nedslaget lage et krater med en diameter på omtrent 120 m og en dybde på rundt 25 m. Sprengeffekten kommer utelukkende fra prosjektilets kinetiske energi, ingen eksplosiver skal benyttes. Dermed vil det slynges ut friskt kometmateriale, som tidligere ikke har vært eksponert for omgivelsene i rommet. Materialet vil bli observert både med instrumenter i moderromfartøyet og med teleskoper på Jorden. Det blir første gang man kan observere slikt friskt kometmateriale, som antakelig har samme sammensetning som en del av materialet Solsystemet i sin tid ble dannet fra.

Disse to prosjektene ble valgt ut blant 26 forslag fremsatt tidlig i 1998. De må være klare til oppskyting senest i september 2004, koste mindre enn 190 millioner 1999-dollar de første 36 månedene og totalt koste mindre enn 299 millioner dollar hver.

NASA har tidligere satt i gang seks prosjekter i Discovery-programmet: Mars Pathfiner (avsluttet), Lunar Prospector, Near Earth Asteroid Rendezvous (NEAR), Stardust (alle pågående), Genesis og Contour (under arbeid).

 
Forrige Kortnytt | Neste Kortnytt | Alle Kortnytt 1999
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.