Til hovedsiden
    

   
    Bli medlem
    Siste nytt
    Artikler
    Bildeserier
    Temasider
    Bildearkiv
    Foredrag
    Effekter til salgs
    Lenker
    Spørsmål og svar
    Spør oss
    Prosjektoppgave
    Om oss
    NAF på Facebook
    Kontakt oss
    Nettstedskart
    Hovedsiden
Trykk for å lese mer om sitatet
 

Første komponent i den internasjonale romstasjonen skutt opp

Av Erik Tronstad

 

Artikkel publisert i Kortnytt, nummer 1998-113, 20.11.1998 av Norsk Astronautisk Forening/www.romfart.no.

Skriv ut

Tips bekjent

 

I dag tidlig, fredag 20. november 1998 klokken 07.40.27 norsk tid, tok en Proton-bærerakett av fra en oppskytingsrampe ved Bajkonur-kosmodromen i Kasakhstan. Nyttelast var Zarja («soloppgang»), første komponent i den internasjonale romstasjonen. Den skal etableres i fellesskap mellom USA (som er klart største bidragsyter), Brasil, Canada, Japan, Russland og medlemslandene i den europeiske romorganisasjonen ESA, deriblant Norge.

Zarja ble koblet fra Proton-bærerakettens tredje trinn 9 minutter og 49 sekunder etter starten fra Bajkonur. Få minutter senere ble kommunikasjonsantenner og solcellepaneler foldet ut. Banen var initielt 185 km x 354 km, men skal endres til en sirkulær bane i 385 km høyde. Inklinasjonen er 51,6°. I bane har Zarja en masse på nesten 20 tonn. Modulens solcellepaneler og nikkelkadmiumbatterier kan i gjennomsnitt levere 3 kW elektrisk energi. Solcellepanelene måler 10,7 m x 3,4 m. På utsiden av Zarja er det 16 drivstofftanker, som totalt rommer 6 tonn drivstoff. Disse var halvfulle ved oppskyting.

Zarja er en kontrollmodul, og omtales også både som «Functional Cargo Block» og med den russiske forkortelsen FGB. Modulen er bygd av Khrunitchev State Research and Production Center i Moskva, på kontrakt fra amerikanske Boeing. Modulen er følgelig bygd for amerikanske midler.

Fra nå og frem til 2004 skal 100 større komponenter til romstasjonen fraktes opp i bane og monteres sammen i løpet av 162 romvandringer som astronauter og kosmonauter skal foreta. Dette vil kreve 43 oppskytinger med tre ulike romtransportsystemer. Romstasjonen vil ikke bli bemannet før tidligst i år 2000.

Neste oppskyting kommer allerede torsdag 3. desember, da med den amerikanske romfergen Endeavour på STS-88. Endeavour skal ha med en sammenkoblingsenhet kalt Unity («enhet»), som andre, fremtidige romstasjonskomponenter skal kobles til. Besetningen på STS-88 vil bruke romfergens manipulatorarm til å koble Unity til Zarja, mens Unity er koblet til romfergens lasterom. Astronautene i Endeavour vil så foreta tre romvandringer for å knytte sammen blant annet kabler for energiforsyning og kommunikasjon mellom Zarja og Unity.

 
Forrige Kortnytt | Neste Kortnytt | Alle Kortnytt 1998
 
 
 

Alt stoff på romfart.no/.com/.org er opphavsrettslig beskyttet.
romfart.no/.com/.org eies og drives av Norsk Astronautisk Forening.